Vanaf 1 juli 2022 geldt in Nederland een helmplicht voor snorfietsers – bij het grote publiek ook wel bekend als scooterrijders. De vraag rijst nu natuurlijk: gaat dit ook gelden voor e-bikers. Want zowel snorfietsen als e-bikes mogen 25 km per uur op de openbare weg en niet alleen het aantal ongevallen met scooters is hoog. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het aantal ongevallen en verkeersdoden met e-bikes sterk blijft stijgen. Onderzoekers pleiten daarom voor het minimaal verplichten van een fietshelm bij het berijden van een e-bike. Wat beslist u?
Helmplicht voor snorfietsers
Een snorfiets staat bij het grote publiek ook wel bekend als scooter. Het is geen bromfiets, want bromfietsen mogen 45 km per uur en snorfietsen maar 25 km per uur. Het verschil kun je zien aan het kenteken: een snorfiets heeft een blauwe kentekenplaat, een bromfiets een gele. Omdat scooters of snorfietsen gemiddeld sneller rijden dan fietsen ontstaan er vaak ongelukken bij het inhalen of het onjuist inschatten van snelheden. Daardoor is het aantal gewonden en verkeersdoden in Nederland toegenomen. Dat heeft de overheid doen besluiten en te grijpen en een helmplicht in te voeren voor snorfietsen. Maar hoe zit dat nu met e-bikes? Want die rijden tenslotte even snel en bovendien zijn die niet te horen in het verkeer.
E-bikes worden populair
Waar e-bikes vroeger vooral gebruikt werden door ouderen die de kracht niet meer hadden om zelf (langere afstanden) te trappen, zie je inmiddels dat ook jongeren steeds vaker gebruik maken van e-bikes. Niets is tenslotte fijner dan lekker naar je werk of een afspraak fietsen en de wind door je haren voelen wapperen. Maar hoe lang is dat laatste nog mogelijk als je op een e-bike rijdt? Snorfietsers worden ertoe verplicht, racefietsers maken al lang gebruik van een helm en ook speed-pedelec gebruikers zijn sinds 2017 verplicht om een helm te dragen. Deze gaan echter allemaal sneller dan 25 km per uur. Hoe zit dat nu met e-bikes?
Ook helmplicht voor e-bikes?
Nu er met ingang van juli 2022 ook een helmplicht komt voor snorfietsers, zou je je kunnen afvragen of berijders van e-bikes er ook niet verstandig aan doen een helm te dragen. Of het verplicht gaat worden een helm te dragen op een e-bike, daar wordt al jarenlang flink over gediscussieerd. De kans bestaat dus dat ook daarvoor in de toekomst een helmplicht zal gaan gelden. Tenslotte zijn er ook veel ongelukken met e-bikes op de weg en de berijders ervan zijn net zo kwetsbaar als scooterrijders. Het gevaar van e-bikes is daarnaast dat het voor anderen vaak niet goed duidelijk te zien is dat ze snel gaan; tenslotte ziet een e-bike er uit als een gewone fiets. Ook de berijder zelf kan soms niet goed inschatten hoe veel sneller hij of zij gaat.
Verplichte helm voor e-bikers?
De overheid heeft tot een helmplicht voor snorfietsers besloten, omdat het aantal gewonden in het verkeer en het aantal verkeersdoden flink stijgt. Dat geldt echter ook voor e-bikers. En wist u dat uit statistieken blijkt dat e-bikers drie keer zoveel kans hebben om een dodelijk ongeval te krijgen dan een gewone fietser? Op zich reden genoeg om uit uzelf te kiezen voor het dragen van een helm. En ja, natuurlijk, ook op een gewone fiets kunt u flink doortrappen en hoeft u geen helm te dragen. En ook amateur wielrenners zijn niet verplicht om een helm te dragen. Maar denk aan uw gezondheid en uw naasten. Mocht u onderuit gaan, dan is uw hoofd flink kwetsbaar. U moet er niet aan denken wat er kan gebeuren. Daarom is een helm toch een goed idee.
Welke helm is geschikt voor e-bikers?
Het dragen van een helm door snorfietsers (en hun passagiers) is in Amsterdam overigens al sinds april 2019 verplicht, en dat had positieve gevolgen. Na acht maanden was het aantal ongelukken met snorfietsen met maar liefst 70% gedaald. Veel Amsterdamse snorfietsers klagen echter wel over het gewicht van de motorhelm. Daarom is besloten dat de speed-pedelec-helm ook voldoet voor snorfietsen. Natuurlijk is het dan verstandig om ook voor deze helm te kiezen als u een e-bike heeft, waar u in Nederland ook rijdt. Een ongelukje zit nu eenmaal in een klein hoekje. En die wind in uw haren is dan misschien wel lekker, maar altijd minder belangrijk dan uw gezondheid.