Dark Mode On / Off

Het Zwarte Woud-een wandelmekka

Het Zwarte Woud met zijn uitgestrekte bossen, open hoogvlakten en bergtoppen met grandioze vergezichten, geheimzinnige kaarmeren en romantische dalen is een populair attractiepunt voor vakantiegangers en andere bezoekers. Hier bestaan ze nog, de idyllische plekjes zoals je ze op prentbriefkaarten ziet. Eenzame, in de stijl van het Zwarte Woud gebouwde boerderijen die met hun grote daken tegen de weidehelling aanleunen, dromerige meertjes, stille hoogvenen en romantische ravijnen.

Terwijl het zuiden van het Zwarte Woud kan bogen op de hoogste toppen van het Duitse middelgebergte, vanwaar men op de weidse hoogvlakten een schitterend uitzicht heeft tot aan de Zwitserse alpenketen, presenteert het noordelijke deel fantastische boslandschappen met betoverend mooie dalen. En langs de Rijn liggen de wijndistricten Markgräflerland, Kaiserstuhl en Ortenau waar voortreffelijke wijnen rijpen.

Natuurpark Zwarte Woud

Schaars geworden landschapsgebieden kenmerken het beeld van het Zwarte Woud dat rijk is aan afwisseling. Eeuwenlang heeft de landbouwexploitatie haar stempel gedrukt op het landschap, waardoor het een onmiskenbaar eigen gestalte heeft gekregen. Ook daarom is het hele Zwarte Woud inmiddels tot natuurpark verklaard – overigens het grootste in Duitsland.

Deze unieke natuur met alle zintuigen ervaren – dat is met name mogelijk op de natuurbelevingspaden en bij wandelingen onder leiding van park- of boswachters. Belevings- en educatieve paden vertellen allerlei weetjes en reeds bekende verhalen, bijvoorbeeld over water en energie, cultuur en geschiedenis, over de inheemse natuur en landgebruik. Op veel paden wordt daarbij op speelse wijze gedemonstreerd hoe natuur en milieu met alle zintuigen beleefbaar kunnen worden gemaakt .

Dierlijke ontmoetingen

’Dierlijke’ ontmoetingen en indrukwekkende natuurbelevenissen fascineren trekkers en dagtoeristen bijvoorbeeld tijdens een tocht met de parkwachter rondom de top van de Feldberg of bij een wandeling op het Lothar-pad op de Schliffkopf. Hier kan je de pure chaos live beleven, want het pad leidt over heg en steg en over omgevallen boomreuzen door een stuk bos dat in het jaar 1999 door de orkaan Lothar werd geteisterd en zich nu zelf moet regenereren.

In enkele bijzonder kwetsbare streken in het Zwarte Woud zorgen parkwachters voor een balans tussen de behoeften van de gasten en de maatregelen ter bescherming van dieren en planten. Daartoe behoren de Feldberg, het ravijn Wutachschlucht en de Schliffkopf. De bijzonder romantische Wutachschlucht behoort met name van het voorjaar tot in de herfst tot de favoriete wandelroutes in het Zwarte Woud.

Maak kennis met zeldzame dieren en planten

Op de berg Ruhestein aan de kamroute ’Schwarzwaldhochstrasse’ en op de Feldberg in het ’Hochschwarzwald’, het hoge Zwarte Woud, nodigen natuurbeschermingscentra ertoe uit om nader kennis te maken met zeldzame dieren en planten. In samenspraak met trekkers en wandelaars, mountainbikers en skiërs trachten de parkwachters bij de bezoekers het gevoel voor de natuur en alles wat ermee samenhangt weer op te wekken.

Natuurlijk horen bij het beeld van het Zwarte Woud vooral de koeien op de weiden. Anders dan in de Allgäu of in Oost-Friesland ziet men hier niet zoveel zwartwitte of lichtbruine runderen, maar eerder het zeldzame ras ’Hinterwälder’, vooral in het zuidelijke Zwarte Woud.

Een heel bijzonder beestje is de Badische reuzenregenworm ’Lumbricus badensis’ die met name te vinden is rondom de berg Belchen. Met z’n lengte van maar liefst 60 centimeter en woonkokers die meer dan 2,5 meter diep kunnen zijn, imponeert hij niet alleen wandelaars, die hem op regenachtige dagen tegenkomen. De lynx daarentegen, die sinds ongeveer tien jaar in het Zwarte Woud opnieuw inheems is geworden, zult u slechts zelden ontmoeten.

De ’Schwarzwälder Fuchs’ is niet verwant met ’Reintje de Vos’, maar een paardenras dat vroeger onontbeerlijk was voor de veldarbeid op moeilijk terrein. Zijn naam heeft het robuuste ras te danken aan zijn voskleurige manen en het roodbruine vel. Op heel moeilijk bergachtig terrein in de bossen worden deze koudbloedpaarden nog steeds gebruikt om gekapte boomstammen te verplaatsen. De bekendste ’Schwarzwälders’ worden gefokt in St.-Märgen in het Hochschwarzwald. Absolute musts voor paardenliefhebbers zijn daarom de St.-Eulogius-ruiterprocessie in juni in Lenzkirch en het St.-Märgener paardenfeest in september, dat geheel gewijd is aan de ’Märgener Füchse’.

Boerderijvakantie, een belevenis

Tijdens een boerderijvakantie kunt u alle dieren natuurlijk van heel dichtbij beleven. Vooral koeien, schapen en geiten geven niet alleen melk of wol, maar zijn ook heel belangrijk voor het onderhoud van het landschap. Zonder hen zou het Zwarte Woud weer onverbiddelijk dichtgroeien tot een ’zwart woud’. Op de bergweiden bij Bernau en in de streek Todtnauer Ferienland kunt u de Hinterwälder koeien bewonderen, die de steilste hellingen afgrazen.

Vogels die men in de vrije natuur slechts zelden ziet, zijn dé attracties in het Vogelpark Steinen bij Lörrach, in het recreatiepark Löffingen en het Steinwasenpark bij Freiburg. Kinderen en volwassenen kunnen tijdens roofvogeldemonstraties meebeleven hoe arenden en oehoes met hun enorme vleugels soms rakelings over hun hoofd scheren.

Het valt nauwelijks te geloven, maar in het Zwarte Woud zijn ook kamelen en struisvogels te vinden. De grootste vogel van het Zwarte Woud hebben ze in St.-Peter bij Freiburg. Daar leven twee meter grote blauwhalsstruisvogels op een 300 jaar oude Schwarzwaldboerderij. In Rotfelden voelen zich meer dan 60 Schwarzwald-kamelen kiplekker. Om op een kameel te rijden hoef je dus niet meer de woestijn in, dat kan ook in het Zwarte Woud.

bron: zwartewoud.info

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen