Dark Mode On / Off

Hindeloopen

In 1225 kreeg het oude stadje Hindeloopen stadsrechten. Het behoort tot één van de minder grote elf steden. In de 17e en 18e eeuw had Hindeloopen een grote vloot van meer dan 100 schepen. Vrijwel de gehele mannelijke bevolking was op enigerlei wijze wel betrokken bij de handel en de zeevaart op Rusland en Scandinavië. Grote bloei maakte het stadje mee door de handel met de stad Amsterdam. Hier kwam echter een eind aan in de 19e eeuw.

Van rijk stadje naar arme vissersplaats

Hindeloopen werd van een rijk stadje ineens een arme vissersplaats. De handelslieden en schippers vertrokken massaal naar Amsterdam. Dankzij het opkomende toerisme in de 20e eeuw ging het langzaamaan weer de goede kant op. Herinneringen aan de rijke periode van weleer is nog te zien door de grootschippershuizen die Hindeloopen rijk is. Achter deze huizen staan de zogeheten likhuizen. Wanneer de man een tijdlang op zee verbleef woonden zijn vrouw en kinderen in de zomermaanden in deze zomerhuisjes. Hindeloopen telt nog veel oude karakteristieke panden, mooie steegjes en doorkijkjes.

Bezienswaardigheden

Hindeloopen is niet groot maar heeft toch wel veel bezienswaardigheden. De Westertoren stamt uit 1593 en de Hervormde kerk uit 1632. Museum Hindeloopen heeft een fraaie collectie Hindelooper klederdracht en maak je kennis met het Hindelooper schilderwerk en de bijzondere interieurs. Bezoekers krijgen een goede indruk van het rijke verleden van Hindeloopen.

De klederdracht in Hindeloopen is nog altijd wereldberoemd, tot in Japan en Amerika. Tegenwoordig wordt deze alleen nog gedragen door de folkloristische zang- en dansgroep “Aald Hielpen”. Ook de Hindelooper schilderkunst is wereldwijd bekend.

Eerste Friese Schaatsmuseum

Het schaatsmuseum heeft de grootste en meest gevarieerde schaatscollectie ter wereld (vanaf de 9e eeuw), de complete geschiedenis van de beroemde FRIESE ELFSTEDENTOCHT op de schaats, een originele schaatsmakerij, antieke sleden, authentieke koek-en zopietent. Videopresentatie over het maken van schaatsen en oude filmbeelden van de Elfstedentocht.

De openingstijden zijn het gehele jaar door: maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uuren op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Stadsrondleiding

In Hindeloopen is het altijd gezellig. Dit ervaar je ook wanneer je met een stadsgids de mooiste plekjes van deze historische stad gaat opzoeken. Deze stadsrondleiding duurt ongeveer 1 uur. Indien gewenst kan de stadsgids de rondleiding doen in klederdracht. Voor inlichtingen en reserveringen kun je kontakt opnemen met het VVV kantoor.

Bron: VVV Hindeloopen

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.