Dark Mode On / Off

Hogere belasting voor kampeerders

Toch forensenbelasting voor kampeerder die stroom afneemt van zijn zonnepaneel

Kampeerders met stroom van zonnepanelen en iets luxer ingerichte caravans moeten rekening houden met een extra belasting.

Een langkampeerder in Nieuwkoop moet alsnog extra betalen, omdat de gemeente ontdekte dat zijn caravan op zonnepanelen was aangesloten en als woning voor langdurig verblijf was ingericht. De gemeente legde daarop een extra heffing op, de forensenbelasting. Vroeger gold die belasting op lang verblijf op campings alleen als de caravan ook op het riool- en elektriciteitsnet was aangesloten.

De caravanbezitter met het zonnepaneel weigerde elke betaling: er was in de verste verte geen elektriciteitsnet te bekennen, stelde hij, en dus was van een woning geen sprake. De gemeente ontdekte echter het zonnepaneel. Daarna troffen ambtenaren ook een aggregaat aan. De rechtbank Den Haag vindt nu dat de gemeente de extra belasting mocht opleggen.

Zodra een stacaravan ’enigszins’ als woonhuis is ingericht, met douche en elektriciteit, en die per jaar minimaal 90 dagen voor zichzelf te gebruiken is, dan geldt de zogeheten forensenheffing van enkele honderden euro’s per jaar. Belastingexperts constateren dat met deze uitspraak rechters vakantiewoningen en caravans steeds vaker en sneller aanmerken als permanente bewoonbare huizen. Een eigen zonnepaneel is hiervan het nieuwste bewijs.

De nieuwste uitspraak kan inhouden dat andere langkampeerders ook meer belasting moeten betalen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.