Dark Mode On / Off

Holten

Holten en de Holterberg zijn een uitstekende bestemming voor het maken van een wandel- of fietstocht. In het voorjaar komt de omgeving weer helemaal tot bloei en wie rond de Paasdagen de omgeving wil verkennen mag zeker de traditionele paasvuren niet ontlopen. De Holterberg is ook in het najaar prachtig om te zien en te beleven. De natuur met zijn vallende bladeren en bloeiende heide is een lust voor iedere natuurliefhebber. De wintermaanden zijn, zeker wanneer de sneeuw is gevallen, hartverwarmend mooi. Holten is dan een waar wintersportparadijs en een uitstekend gebied voor de langlaufers. Het hoogste punt van het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug ligt op ongeveer 76 meter boven NAP.

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

De Holterberg maakt samen met de Friezenberg en het Elzenerveld deel uit van het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Groene naaldbossen afgewisseld met uitgestrekte loofbossen waar doorheen prachtige wandel- fietsroutes aanwezig zijn. Het gebied is een thuishaven voor de vele vogelsoorten en nog het enige gebied waar de Korhoen nog voorkomt.

De Friezenberg (40 meter boven NAP) is ontstaan door het achtergebleven materiaal van grind, zand en stenen dat meegevoerd werd door het ijs in de ijstijd. Hier tref je nog zo’n 30 grafheuvels van ongeveer 5000 jaar oud. In het verleden heeft men hier een behoorlijk aantal urnen opgegraven.

Op de Holterberg moet men zeker een bezoek brengen aan de Canadese begraafplaats. Ieder voorjaar worden hier de Canadese bevrijders die gevallen zijn voor ons land, nog herdacht.

Tijdens de zomermaanden is het in Holten en omgeving een gezellige drukte door de komst van de vele toeristen en dagjesmensen. In Holten worden dan veel braderieën en verschillende optredens georganiseerd.

Natuurdiorama Holterberg

Jong en oud vinden het Natuurdiorama Holterberg een belevenis. In 1938 werd het Natuurdiorama opgericht door de grote natuurliefhebber en dierenvriend Piet Bos. Het avontuur van de natuur wordt hier levensecht weergegeven in een 10-tal grote diorama’s. Op spannende wijze wordt de natuur in beeld gebracht. De geëxposeerde dieren zijn niet statisch opgezet, maar vliegen, lopen, sluipen of eten.

De VVV Holten kan u helpen aan prachtige wandel- en fietsroutes in en rond Holten.

Bron: VVV Holten

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.