Dark Mode On / Off

Hoeveel mag een gesteriliseerde kat eten?

Hoeveel mag een gesteriliseerde kat eten

Een gesteriliseerde kat is natuurlijk anders dan een kat die niet gesteriliseerd is. Daarom is het belangrijk om te kijken hoeveel een gesteriliseerde kat mag eten. Zo voorkom je dat jouw kat overgewicht krijgt en hierdoor last krijgt van zijn hele lichaam. Je wilt juist dat jou kat zo gezond mogelijk blijft. 

Hoeveel mag een gesteriliseerde kat eten en waar moet je verder rekening mee houden? Wij leggen je hier alles over uit, zodat je precies weet hoe je dit moet aanpakken bij jouw eigen kat. Zo zorg jij ervoor dat je kat zo gezond mogelijk blijft. 

Hoeveel mag een gesteriliseerde kat eten na de sterilisatie?

Laten we beginnen bij het begin: Je kat is net gesteriliseerd.  Dan is er gemiddeld een hersteltijd van 5 dagen na de ingreep. Na ongeveer 10 dagen volgt er een controle bij de dierenarts. Dan is het van groot belang dat je weet wat de kat na de narcose mag eten en drinken. Anders kan je er direct al voor zorgen dat er iets mis gaat. Een kat die net ontwaakt is mag direct wat water drinken. 

Als dit allemaal goed gaat, mag de kat aan het einde van de middag weer wat kleine beetjes eten. Let er wel op dat de kat niet in één keer te veel eet. De kat kan namelijk nog misselijk zijn na de narcose. Daardoor kunnen ze niet zoveel binnenhouden. Het is dan handig om zelf de portiegrootte in de gaten te houden.

Richtlijnen voor voeding per dag gesteriliseerde kat 

Hoeveel mag een gesteriliseerde kat eten als ze eenmaal aangesterkt zijn en gewoon hun leven weer gaan leiden? Als baasje van je kat is het dan handig om de voeding van je kat in de gaten te houden. Een gesteriliseerde kat kan hetzelfde blijven eten, maar hier komen ze vaak wel van aan. 

De richtlijnen voor een gesteriliseerde kat met veel lichaamsbeweging is ongeveer 62 gram aan voeding per dag. Heb je een kat die niet zoveel beweegt? Dan gaat het om 52 gram per dag aan droogvoer. Dit is de hoeveelheid die een kat nodig heeft om op gewicht te blijven. 

Moet ik speciale voeding kopen voor een gesteriliseerde kat?

Het kan zijn dat je een gesteriliseerde kat hebt en je niet weet of je speciale voeding voor een gesteriliseerde kat moet kopen. Nu je antwoord hebt op de vraag hoeveel mag een gesteriliseerde kat eten, wil je natuurlijk wel weten welke voeding je dan moet kopen. 

Je hoeft niet per se droogvoer of natvoer te kopen voor gesteriliseerde katten. Meestal is dit niet nodig, tenzij je een kat hebt die daadwerkelijk aan komt van de voeding die ze eten. 

Calorieën in kattenvoeding

Komt je kat aan van de voeding die ze eten? Dan hoef je nog steeds niet per se te kiezen voor gesteriliseerde katten voeding. Je kunt dan kiezen voor kattenvoeding waar minder calorieën in zitten. Veel mensen weten het niet, maar ook een kattenlichaam werkt op calorieën. 

Als je kattenvoeding met minder calorieën aanschaft, zorg je ervoor dat de kat dezelfde hoeveelheid kan blijven eten, maar hierdoor niet aankomt. Het is goed om zelf porties te maken voor de gesteriliseerde kat, zodat je voorkomt dat de kat zelf veel te veel blijft eten. 

Wat mogen gesteriliseerde katten niet eten?

Het is niet zo dat gesteriliseerde katten ineens niets meer mogen eten. Het gaat vooral om hoeveel mag een gesteriliseerde kat eten. De katten mogen bijvoorbeeld nog steeds geen chocolade of ui eten, omdat dit giftig is voor een kat. Verder kan een kat eigenlijk alles blijven eten wat je ze eerder ook gaf. 

Weet je eigenlijk helemaal niet wat een kat over het algemeen niet mag eten. Hieronder staat een klein overzicht van wat katten absoluut niet mogen eten:

 • Chocolade
 • Ui
 • Rauwe eieren
 • Knoflook
 • Koffie
 • Noten
 • Fruitpitten
 • Druiven
 • Tomaten
 • Hondenvoer

Het is dus goed om nooit deze dingen aan je kat te geven, ook al vinden sommige katten het wel lekker. 

Wanneer de voeding van je kat aanpassen?

Het kan zijn dat jij twijfelt over het feit dat je de voeding van je kat moet aanpassen. Een gesteriliseerde kat kan namelijk sowieso iets veranderen. Hieronder staan de mogelijkheden waarom het goed kan zijn om de voeding van je kat aan te passen:

 • De gesteriliseerde kat wordt aanzienlijk te zwaar
 • Je kat krabt veel en krijgt zelfs kale plekken van het krabben
 • Je kat heeft veel honger en stopt niet met zeuren
 • De kat eet niet of niet voldoende van het huidige voer
 • Het voer is eigenlijk niet geschikt voor een kat

Je kat goed in de gaten houden na sterilisatie 

Ook al heb je nu antwoord op de vraag hoeveel mag een gesteriliseerde kat eten, dan nog steeds is het goed om je kat voldoende in de gaten te houden. Een gesteriliseerde kat kan namelijk veranderen en na de sterilisatie hebben ze wel enkele wondjes waar ze aan kunnen krabben en buiten. 

Het is daarom van belang dat je de gesteriliseerde kat goed in de gaten houdt. Probeer wat meer thuis te blijven als de kat net de operatie heeft gehad, zodat je ze wat beter in de gaten kunt houden. Wanneer er dan toch iets is mis, ben je hier altijd op tijd bij. 

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen