Dark Mode On / Off

Italie – Culinaire wandelreis in het hart van Pimonte

Met Natuurlijk Reizen kunt u op een unieke manier kennis maken met de Italiaanse keuken, de natuur en de gastvrijheid van de bevolking. Deze reis staat deels in het teken van de Slow Food beweging (de Slow Food beweging zet zich af tegen de zogenaamde fastfood en beoogt de culturele of traditionele keuken te behouden). Op culinair gebied klopt het hart van de regionale keuken in de Langhe, een prachtige streek waar het landschap nog kleinschalig is. Een ruime variatie aan lokale producten en eeuwenoude tradities maken de streek tot een genot voor gastronomische fijnproevers.

Wereldberoemde wijnen, olijfolie en kaas

Wereldberoemde wijnen, olijfolie en kaas worden hier nog op ambachtelijke wijze gemaakt. Het gebied is beroemd om de perziken, peren en groentes, zoals de vierkante rode pepers van Motta di Costigliole d’Asti, prei uit Cervere, kleine uien afkomstig uit Ivrea, asperges uit Santena en kardoenen uit Nizza Monferrato. Gedipt in bagnacaoda, een saus gemaakt van knoflook, ansjovis en olie zijn deze vergeten groenten een ware delicatesse. De koning van de regionale keuken en Italie’s trots op culinair gebied is de witte truffel.

In de lente zorgt de witte bloesem van de in bloei staande peren- en kersenbomen samen met de roze perzikbloesem en de ontluikende wijnstokken voor een kleurrijke aanblik. Groene asperges en vergeten groenten als kardoen worden nog volop gekweekt. In de zomer zijn het de aardbeienvelden en de bijen-houderij die de aandacht trekken. Vooral de acaciahoning en de sterke honing met de smaak van hazelnoot worden zeer gewaardeerd. De herfst is de tijd van het grote oogsten: druiven, olijven, paddenstoelen en natuurlijk hazelnoten.

Universiteit van de Smaak

Wij starten deze reis met een bezoek aan de Universiteit van de Smaak waar een beroemde wijnbank wordt bezocht. In deze wijnbank liggen honderden wijnen opgeslagen die de karakteristieke smaak van de Italiaanse wijn moeten waarborgen. Vervolgens kunt u truffels zoeken met de enige truffelprofessor ter wereld. Samen met zijn hond laat hij de fijne kneepjes van het vak zien. Verder wandelt u over eeuwenoude paden die gebruikt werden voor de aan- en afvoer van zout, honing en specerijen naar alle steden in Pimonte. De reis eindigt bij een familie die samen met de Universiteit een olijfboomgaard heeft opgezet; vrijwel alle olijfboomsoorten uit Italie zijn er te vinden. U zult hier een van de lekkerste olijfolien ter wereld gaan proeven!

Comfortabel overnachten

Tijdens de reis wordt er overnacht in zogenaamde “agriturismo’s”. Dit zijn comfortabele en sfeervolle vakantieverblijven op een landgoed of boerderij vaak midden in een wijngaard of de graanvelden. Het zijn landgoederen en boerderijen die nog altijd in bedrijf zijn.

Meer informatie is te vinden op www.natuurlijkreizen.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen