Dark Mode On / Off

Kampen, een bezoek waard

Dat de stad Kampen al in het jaar 1200 bestond is zeker maar in welk jaar de stad nu eigenlijk precies is ontstaan is niet duidelijk. In de 13e eeuw heeft Kampen een enorme ontwikkeling doorgemaakt en werd daardoor één van de machtigste handelssteden van de Lage Landen. De stad sloot zich in 1440 aan bij de Hanze, een machtig handelsverbond en tijdens een rondwandeling door de stad zie je dan ook overal de sporen van dit glorieus verleden. De rijke cultuurhistorie van de stad biedt bezoekers honderden monumenten en bezienswaardigheden.

Maar liefst 537 monumentale gebouwen zijn aangewezen als rijksmonument. Daarnaast zijn er nog 331 gemeentelijke monumenten te vinden. De binnenstad van Kampen is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Ook voor de kunst- en cultuurliefhebber heeft Kampen veel te bieden. Aan de IJsselkade vindt je de voormalige synagoge met de gemeentelijke expositieruimte. In een beschermd rijksmonument is de fraaie Stadsgehoorzaal en het Centrum voor Kunsteducatie ( Quintus) ondergebracht.

Het Gemeentearchief met een zeer belangrijk Middeleeuws archief behoort tot de belangrijkste van ons land. Voorts kan men in Kampen een bezoek brengen aan het Ikonenmuseum, Tabaksmuseum of de Museumboerderij. De indrukwekkende historische collectie van het Stedelijk Museum wordt ondergebracht in het monumentale Oude- en Nieuwe Raadhuis. Veel van alle bezienswaardigheden in Kampen liggen op loopafstand van elkaar in de historische stadskern.

Kampen leent zich uitstekend voor een stadswandeling met of zonder gids maar ook per fiets is Kampen en het buitengebied de moeite waard om te verkennen. De VVV heeft verschillende mooie routes beschikbaar. De meeste routes zijn zo rond de 20 a 25 km. In het buitengebied ligt het fietsknooppuntensysteem. De VVV in Kampen helpt je graag op weg om deze prachtige historische stad aan de IJssel te verkennen.

Bron: Gemeente Kampen

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen