Dark Mode On / Off

Katwijk, dat is genieten…

genieten in katwijk

Wie van genieten houdt, moet in Katwijk zijn!

De prachtige natuurgebieden, het Valkenburgse meer en natuurlijk het duingebied, het strand en de zee maken dat Katwijk niet voor niets één van de belangrijkste toeristische trekpleisters is aan de Noordzeekust. Katwijk is een uitstekende uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten en de watersporter kan vanuit Katwijk alle richtingen op dankzij de open verbinding naar de vele watersportgebieden.

Vissersplaats

Het meer agrarische Katwijk aan de Rijn vormt samen met de badplaats Katwijk aan Zee de gemeente Katwijk. Dat Katwijk in vroeger dagen beschermd werd tegen de soms harde wind vanaf zee is terug te zien aan de smalle straatjes in het centrum. De Oude Kerk uit 1460 stond tot in de 17e eeuw midden in het dorp. Sinds dat in de 17e eeuw alle huizen rondom de kerk door de zee werden overspoeld kreeg de kerk ineens de huidige beeldbepalende plek, aan de boulevard van het dorp. Dat Katwijk altijd een vissersplaats is geweest kun je nog zien aan de oude bomschuit welke zijn plek heeft bij de 14 meter hoge vuurtoren ‘De Vuurbaak’.

De Vuurbaak is in de zomermaanden opengesteld voor bezoekers (niet op zondag) en wie de klim naar boven maakt kan genieten van een schitterend uitzicht over Katwijk aan Zee en omgeving en uiteraard het strand. De oriëntatieborden met afbeeldingen erop zorgen er mede voor dat kinderen en (groot) ouders elkaar op gemakkelijke wijzen terug kunnen vinden. Ook gehandicapten kunnen genieten op het strand dankzij de gratis strandrolstoelen die men kan lenen bij strandpaviljoen ‘t Zeepaviljoen. Hier is tevens een invalidentoilet.

Rondvaart

Wie de waterrijke omgeving wil verkennen vanaf een boot, kan een rondvaart maken, welke vertrekken vanaf de Prins Hendrikkade. Er is keus uit verschillende rondvaarten. Katwijk biedt naast het strand ook een levendig winkelhart waar het prettig vertoeven is. Er is een groot aanbod aan modezaken, woonwinkels, boetiekjes etc, zowel in de overdekte promenade als in de gezellige straatjes van het centrum.

De strategische ligging van Katwijk maakt dat het een ideale uitvalsbasis is voor uitstapjes in de omgeving. Wassenaar met Duinrell, de Kagerplassen, het Nationaal Smalspoor Museum in Valkenburg, Space Expo in Noordwijk en niet te vergeten de Keukenhof in Lisse zijn alle betrekkelijk eenvoudig te bereiken. Wie een stedentrip wil kan naar Leiden, Amsterdam of Den Haag. Na een dagje te zijn weggeweest in de omgeving kun je weer heerlijk bijkomen op één van de vele strandterrassen of eetgelegenheden aan de boulevard. Een visje moet je natuurlijk ook in Katwijk hebben gegeten. Katwijk heeft zoveel te bieden dat het echt genieten is.

Bezienswaardigheden:

Het Katwijkse strand (met in de zomer een strandbibliotheek)

Andreaskerk, plaatselijk ook bekend als “Oude Kerk” of “Witte Kerk”Nieuwe Kerk (Katwijk), met een orgel van Jan van den Heuvel

 • Dorpskerk, de oudste kerk van Katwijk

Parochiekerk H. Johannes de Doper, de enige rooms-katholieke kerk te Katwijk

 • Korenmolen De Geregtigheid

de Katwijkse Nieuwjaarsduik, plaatselijk bekend als de Kattukse Nuwjaersduik, die elk jaar veel bezoekers trekt

 • Stoomtrein Valkenburgse Meer en het Nationaal Smalspoormuseum
 • Spinozahuisje
 • Universel Murad Hassil (Soefi-tempel), de enige ter wereld
 • Zuid- en Noordduinen
 • Het centrum van Katwijk aan Zee
 • Toren en Nederlands Hervormde kerk, Burgemeester Koomansplein Rijnsburg
 • Het Rijnsburgs Museum
 • Het centrum van Rijnsburg met centraal de Vliet
 • Standbeeld en graftombe van Floris V, Burgemeester Koomansplein Rijnsburg
Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen