Dark Mode On / Off

Kun je ook op latere leeftijd een uitvaartverzekering afsluiten?

We denken er liever niet te veel aan, maar ooit zal er een dag komen dat we er niet meer zijn. Omdat je om je dierbaren geeft, wil je dat alles goed geregeld is. Je laat ze het liefst niet achter met hoge kosten voor je uitvaart. Met een uitvaartverzekering kun je hiervoor zorgen. Waar moet je over nadenken bij het afsluiten van een uitvaartverzekering? En heeft het haast? Tot welke leeftijd kun je er nog een afsluiten? Op deze vragen zullen we antwoord geven in dit artikel.

Wat kost een uitvaart eigenlijk?

Een gemiddelde uitvaart kost rond de 7500 euro. Een begrafenis is vaak duurder dan een crematie. Dat komt doordat een deel van de begrafeniskosten uit grafkosten bestaan. Deze kosten verschillen per gemeente. Daarnaast zijn er de kosten voor de kist, de uitvaartondernemer en de verzorging van de overledene. Als je overlijdt wil je je nabestaanden deze kosten zoveel mogelijk uit handen nemen. Dat kan met een uitvaartverzekering.

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Er bestaan verschillende soorten uitvaartverzekeringen die je kunt overwegen, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Een belangrijk onderscheid is er tussen naturaverzekeringen en kapitaalverzekeringen.

Kapitaalverzekering

Met een kapitaalverzekering ontvang je bij overlijden een vooraf bepaald geldbedrag dat vrij besteedbaar is. Dit stelt je nabestaanden in staat om de uitvaartkosten te dekken op de manier die zij het meest passend achten.

Naturaverzekeringen

Aan de andere kant keert een naturaverzekering ‘diensten’ uit, wat betekent dat specifieke uitvaartdiensten worden vergoed, zoals de diensten van de uitvaartverzorger, de kist en het vervoer. Je hebt minder keuzevrijheid in de specifieke aspecten van de uitvaart en de afhandeling is dan meer gestandaardiseerd en georganiseerd.

Hier moet je op letten

Het is verstandig om te kijken naar de reputatie en ervaring van de uitvaartverzekeraar. Hoewel sommige verzekeraars zowel verzekeringen als uitvaartdiensten aanbieden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden en kosten van de verzekering en dat je een weloverwogen beslissing neemt die past bij jouw behoeften en verwachtingen. Kijk niet alleen naar de maandelijkse kosten, maar ook naar wat de verzekering uitkeert aan het einde van de looptijd.

Kun je ook op latere leeftijd een uitvaartverzekering afsluiten?

Ook op latere leeftijd kun je een uitvaartverzekering afsluiten, alleen zijn er dan een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste kunnen de premies hoger zijn dan wanneer de verzekering op jongere leeftijd wordt afgesloten, omdat het risico op overlijden op latere leeftijd groter is. Daarnaast kunnen verzekeraars vaak een gezondheidsverklaring vereisen voordat ze een polis afgeven. Deze verklaring helpt de verzekeraar op aanvullende wijze bij het beoordelen van het risico op vroegtijdig overlijden. De precieze maximumleeftijd kan variëren, maar ligt meestal tussen de 70 en 80 jaar, waarbij 75 jaar vaak als gangbaar wordt beschouwd. Het is echter raadzaam om individueel bij de verzekeraar na te gaan wat de specifieke leeftijdsbeperkingen zijn. Ondanks de mogelijke uitdagingen, kan het afsluiten van een uitvaartverzekering op latere leeftijd nog steeds zinvol zijn. Het biedt gemoedsrust aan zowel jou als je nabestaanden, en zorgt ervoor dat de kosten van de uitvaart goed gedekt zijn. Zo hoeven je nabestaanden daar niet aan te denken terwijl ze veel verdriet hebben.

Alternatieven voor een uitvaartverzekering

Naast traditionele uitvaartverzekeringen zijn er ook alternatieve opties beschikbaar om de kosten van een uitvaart te dekken.

Overlijdensrisicoverzekering

Een van deze opties is de overlijdensrisicoverzekering, deze is vaak verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Hoewel deze verzekering primair bedoeld is om het gezin of de partner financieel te beschermen na je overlijden, kan het geld ook worden gebruikt om uitvaartkosten te dekken. Het is echter belangrijk om op te merken dat deze verzekeringen niet altijd uitkeren na de looptijd, wat betekent dat dekking mogelijk niet beschikbaar is als het overlijden na een bepaalde leeftijd plaatsvindt. Een goed geregelde uitvaartverzekering is dan het veiligste om zeker te weten dat het geld niet op een andere manier bij elkaar moet worden verzameld door je nabestaanden.

Levensverzekering

Nog een mogelijkheid is een levensverzekering, die vaak een vrij te besteden bedrag uitkeert aan de nabestaanden na het overlijden van de verzekerde. Een deel hiervan kan dan worden gebruikt voor je uitvaart.

Sparen voor je uitvaart

Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van een verzekering af te sluiten iedere maand een bedrag opzij te zetten voor je uitvaart. Dit kun je doen met een speciaal uitvaartfonds. Dit is een speciale spaarrekening waar je eenmalig of periodiek geld op stort. Met deze spaarrekening spaar je tegen een gunstig rentetarief voor de kosten van je uitvaart. Het gespaarde bedrag kan na het overlijden door de nabestaanden worden gebruikt om de uitvaart te regelen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen