Dark Mode On / Off

Kwallenplaag Costa del Sol

Vakantiegangers die het regenachtige weer in Nederland zijn ontvlucht en willen genieten van zon en strand aan de Costa del Sol hebben het geluk niet mee. De zee en stranden aan de Costa del Sol, met name rondom Malaga, worden momenteel geteisterd door een enorm groot aantal kwallen. De hulpdiensten in het gebied hebben de handen vol aan het verzorgen van mensen die inmiddels een kwallenbeet te pakken hebben. Boosdoener is vooral de Pelagia Noctiluca, ofwel de Parelkwal. Deze soort heeft een diameter van 10 cm maar zijn tentakels kunnen wel tot 3 meter lang zijn.

Minder zeeschildpadden

Normaal gesproken worden de kwallen als delicatesse gezien door de zeeschildpadden. Echter, de populatie schildpadden neemt steeds verder af waardoor de kwallen vrij spel krijgen. Ook de hoge temperaturen van de laatste tijd, zijn één van de oorzaken van het grote aantal kwallen. Veel stranden zijn dicht en waar men nog wel in zee kan, wordt gevraagd om oplettenheid. De beet van de kwallen veroorzaakt een brandende pijn, de wond is rood en de jeuk is hevig. Wie toch wordt gebeten door de kwallen wordt aangeraden de wond niet te wassen met zoet water maar met zout water.

Een nog beter advies is: Ga even naar de hulpdiensten om je te laten behandelen. Zolang de wind nog uit de ‘verkeerde hoek’ komt zal de kwallenplaag nog wel even aanhouden.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen