Dark Mode On / Off

Langs de verborgen schatten in en rond het Douro gebied in Noord-Portugal

Ideale mix van cultuur, natuur en authenticiteit in het enige gebied in de wereld waar de druiven voor de Port groeien.

In de avond van 14 mei 2019 kwamen wij aan op de luchthaven van Porto om een reis van 8 dagen te gaan maken met reisorganisatie Realtours. De dagen die volgden waren zeer afwisselend en interessant.

De eerste dagen brachten we door in en rond de stad Vila Real. Ons hotel lag in het historische centrum, dus we waren snel bij alle bezienswaardigheden en ’s avonds ook in de buurt van eetgelegenheden en barretjes. Maar het hotel was niet gehorig, je kon er prima slapen en het ontbijt was erg goed. We kregen een rondleiding langs de bezienswaardigheden in en rond de stad en gingen ook een hele dag naar de Douro-rivier.

Verwendag met trein, boot en wandeling

We genoten van de ‘verwendag’ zoals de reisleiding het noemde: een treinreis naar een mooi restaurant aan de rivier waar we een welkomstdrankje kregen en erg lekkere lunch. Daarna maakten we een prachtige boottocht over de rivier met een klein bootje, waardoor je nog dichter bij het water en bij de natuur bent. We kwamen er helemaal tot rust. Maar de volgende dag was een stuk intensiever. We vertrokken toen vroeg om een wandeling te gaan maken in het natuurgebied Alvão. Het was een aardig stuk klimmen over bergpaden maar door een prachtig gebied met allemaal stroompjes en mooie paarse heide. We zagen onderweg ook een aantal steenarenden. We aten die dag in de natuur bij een picknickplaats waar we allerlei lekkere hapjes uit de streek kregen, van worst en kaas tot fruit en zelfgemaakte huiswijn. Onze reisleidsters brachten ons ook naar kleine typische dorpjes, een waterval en een stuwmeer waar we konden rondkijken. Al met al een prachtige dag in de natuur!

Dag vijf tot acht

De vijfde tot en met de achtste dag brachten we door in en rond de stad Lamego. We gingen daarheen via Peso da Regua, waar we een vrije ochtend konden rondkijken. Daarna gingen we naar een uitkijkpunt, waar je de trappen al kon zien liggen die leiden naar de belangrijkste kerk van Lamego, de Nossa Senhora dos Remedios. Toen we in Lamego aankwamen brachten we eerst onze bagage naar de Quinta waar we de komende dagen zouden verblijven.

Het is een heel sfeervol gebouw met een mooie tuin en wijngaarden eromheen, maar toch zo dicht bij het centrum dat je er ’s avonds makkelijk te voet naar terug kan lopen. We kregen ook hier een rondleiding langs de hoogtepunten van de stad en klommen de trappen naar de Nossa Senhora dos Remedios op. Van daar uit heb je een groots uitzicht over de hele stad.

Mooie historische stadjes

De volgende dag was gewijd aan de historische stadjes rond Lamego, waarvan we er een paar bezochten. De cisterciënzer kloosters en kerken in deze stadjes waren erg indrukwekkend, maar er was ook een bijzondere brug en oud joods wijkje waar we een stukje door heen liepen. De dag werd bekroond met een glaasje van de beste espumante van Portugal en we vonden die avond een heerlijk restaurant in Lamego waar we op eigen gelegenheid aten. De zevende dag hebben we vooral rustig aan gedaan en genoten van de stad, een museum bezocht en op een terrasje gezeten, nog wat souvenirs gekocht en ’s avonds de reis afgesloten in een restaurant in het centrum. Deze vrije dag vonden wij heerlijk om even bij te komen van alle indrukken voordat we op 21 mei terugvlogen naar Amsterdam.

Voor elk wat wils

Samenvattend is deze groepsreis voor ons een ideale mix van cultuur en natuur. Het programma biedt echt voor elk wat wils. We werden erg goed verzorgd door de reisleiding, die ons steeds naar alle plaatsen toe bracht waardoor we overal op tijd kwamen en uitleg kregen over de bezienswaardigheden in het Nederlands. De maaltijden en accommodaties zijn prima verzorgd en het tempo van de reis is nooit gehaast, maar altijd aangenaam ontspannen. We waren nog nooit in Portugal geweest, daarom wilden we graag in een groep en verzorgd reizen. Het was een ideale kennismaking!

We vonden deze kleinschalige groepsreis via de website www.realtours.nl en hebben geboekt via één van de reisorganisaties die de reis in zijn pakket heeft en die heeft ook de retourvluchten Amsterdam – Porto geregeld

14-21 mei 2019
Dhr en mevr. Brands
Amsterdam

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen