Dark Mode On / Off

Let op de ouderen bij erg warm weer

Op echt hete dagen kunnen ouderen beter binnen blijven tussen 1200 en 1600 uur

Als de voorspellingen uitkomen worden de laatste dagen van deze week erg warm. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft daarom het “nationaal hitteplan” in werking gesteld. Extra aandacht wordt gevraagd voor de kwetsbare groepen, t.w. baby’s en ouderen. Voor ouderen gelden een paar oplettende maatregelen, ondanks dat ze verder gezond zijn.

De temperatuur- en de vochthuishouding wordt bij ouderen minder goed geregeld. Ze hebben het wel warmer dan jongeren maar zweten desondanks minder. Plastabletten- en laxeermiddelen kunnen er toe bijdragen dat een lichaam sneller uitdroogt.

Ouderen drogen sneller uit dan jongeren. Omdat ze minder snel dorst hebben drogen ze nog eerder uit dan jongeren. Het advies is dan ook: laat ouderen de hele dag doordrinken, minimaal 2 liter per dag. Aangeraden wordt water maar ook vocht met zout is erg belangrijk. Dat kan middels tomatensap of een paar koppen bouillon per dag. Een ijsje doet het ook altijd goed. Geen limonade met prik, dit geeft maag- en darmklachten en ook geen koffie omdat dit juist vocht onttrekt aan het lichaam.

Ouderen wordt aangeraden op hete dagen binnen te blijven tussen 12 en 16 uur. Blijven eten is belangrijk en op tijd verfrissen met een natte doek is altijd aangenaam en nuttig. Wordt het buiten iets koeler, doe dan de ramen en deuren iets open. Ventilatie is erg belangrijk.

Raakt een oudere verward, krijgt hij of zij uitslag en mogelijk kramp in de spieren, dan kan dat wijzen op zoutgebrek. Als gevolg van een slechte doorbloeding van de hersenen, kunnen klachten optreden als hoofdpijn, diarree en misselijkheid. Laat de oudere in dat geval op een ‘geleidelijke’ manier afkoelen.

Bron: De Telegraaf

 

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.