Dark Mode On / Off

Make up, vroeger en nu

Hoe kwam de vrouw vroeger aan make up

De moderne vrouw heeft tegenwoordig de mogelijkheid om een keus te maken uit een groot aanbod in make-up, oogschaduw of lippenstift. Wanneer de vrouw er in vroeger dagen mooi wilde uitzien dan moest zij hiervoor heel wat toeren uithalen. De make-up bracht ze meestal aan met houtskool en rode klei. Er waren zeker ook schoonheidsproducten die een risico met zich meebrachten. Het dagblad DAG komt met vijf schoonheidsproducten, die men beter niet kon gebruiken.

Koper en lood
De oude Egyptenaren gebruikten als oogschaduw het smeersel mesemet, bestaande uit koper, lood en dierenvet. Het middel had als voordeel dat het de ogen goed beschermde tegen de zon en insecten.

Tevens was het ook nog desinfecterend en had het een vochtinbrengende werking. Het in het smeersel aanwezige lood kon echter leiden tot vervelende bacteriële infecties.

Houtskool in het oog
Houtskool wordt al decennia lang gebruikt als mascara. Vroeger werd ook ceruse (wit lood) gebruikt dat geregeld blindheid tot gevolg heeft gehad.

Bleek zijn is mooi
Tegenwoordig is bruin worden en bruin blijven helemaal “in”. Er zijn daarom ook heel veel zelfbruiners op de markt. In sommige zelfbruiners komen stoffen voor, dihydroxyacetone, erythrulose, canthaxanthin, welke volgens wetenschappers schadelijk kunnen zijn voor het pigment

Mooie rode lippen
Nog steeds erg populair, evenals in vroeger tijd bij de Egyptenaren. Soms gebruikte men rode klei of bloed om mooie bloedrode lippen te krijgen. Ook werd vaak een rood mineraal, Cinnaber gebruikt. Hiermee werden dan de lippen en de wangen opgekleurd.

Bron: Dag.nl / G van der Veen