Dark Mode On / Off

Makkum

Makkum zou zonder twijfel de 12de stad kunnen zijn in de Provincie Fryslân. Makkum heeft een stedelijke structuur uit de eerste helft van de 17de eeuw met statige koopmanshuizen en rijk versierde woningen. Door haar ligging aan de kust was Makkum van oudsher een haven- en vissersplaats en het centrum van de aardewerkindustrie.

Makkumer aardewerk

Er waren onder andere steenfabrieken, panwerken, hout-, olie-, papier- en pelmolens, scheepswerven en meer dan 100 kalkovens. De grote scheepvaartactiviteiten zijn door verzanding van de Zuiderzee verdwenen, maar scheepsbouw en productie van aardewerk en tegels vormen nog de belangrijkste plaatselijke industrieën.

Nog steeds is Makkum beroemd om het vier eeuwen oude aardewerk van de familie Tichelaar. (een ’tichelaer’ was een tegelschilder) Midden in het centrum van Makkum staat de 17de eeuwse waag, waarin nu het VVV kantoor is gevestigd.

Wetenswaardigheden over Makkum

Grutte Pier
Grutte Pier (Pier Gerlefs Donia) was van oorsprong een eenvoudige boer, geboren begin 16e eeuw te Kimswerd. Grutte Pier was een zeer forse man met een enorme kracht. Toen Geldersen en Hollanders om het bezit van Friesland streden, waarvan ook Grutte Pier het slachtoffer was, werd de rustige boer een vechtersbaas, die vocht voor de vrijheid van zijn landgenoten en Friesland. Grutte Pier had het vooral gemunt op Hollanders. Eens liet hij bijna 500 Hollanders de Zuiderzee in werpen omdat die niet het bekende vers konden zeggen:

Bûter, brea en griene tsiis,
wa’t dat net sizze kin
is gjin oprjochte Fries!

Bezienswaardigheden Makkum

Koninklijke Tichelaar Makkum
Turfmarkt 65, Makkum
Dit is de enige overgebleven fabriek van tin-glazuur aardewerk in Nederland.
Rondleidingen ma t/m do 11.00, 13.30, 15.00, vrij 11.00 en 13.30 uur.
Winkel/toonzaal open op ma t/m vrij 9-17.30. za 10-17 uur.

Kazemattenmuseum Kornwerderzand
Voormalige verdedigingslinie op de Afsluitdijk. De bunkers zijn volledig heringericht en geven een beeld van de Tweede Wereldoorlog.
Open: mei t/m september, wo en za 10-17 uur.
In juli en augustus ook zo 13-17uur. Tevens rondvaarten mogelijk vanuit Makkum naar museum.

Kaasboerderij De Mar
C. Fellingerweg 3, Idsegahuizum
Op ambachtelijke wijze wordt hier kaas, boter en karnemelk gemaakt.
Open: dagelijks.

Ald Faers Erf route
Deze museumroute toont u het leven en werken van de Friese plattelandsbevolking. U kunt het zien en beleven in de 4 dorpjes: Exmorra met het grutterswinkeltje en dorpsschooltje, het museumdorp Allingawier met de museumboerderij, drabbelkoekbakkerij, smederij en Woord- en Beeldkerkje,
Ferwoude met het timmermansfabriekje en Piaam met het Natuurhistorisch museum.
Open: Allingawier van april t/m oktober dagelijks van 10-17 uur.
De andere locaties van mei t/m september, dagelijks van 10-17 uur.

Bron: defriesekust.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.