Dark Mode On / Off

Meer plezier met een schone fiets

Meeste fietsonderhoud kun je zelf

Fietsonderhoud | Het voorkomt veel ongemakken.

Als je je fiets regelmatig schoonmaakt en smeert kun je veel ongemak voorkomen. De fiets blijft dan namelijk net zo soepel lopen als toen je hem net kocht.

Zet de fiets op z’n kop (zorg wel dat bel en versnelling niet beschadigen) en zorg dat je er van alle kanten goed bij kunt. Maak ook de jasbeschermer e.d. los.

De lak kun je reinigen met een zachte borstel of droge doek. Zit het vuil erg vast, bijvoorbeeld aan de binnenkant van het spatbord, gebruik dan een harde borstel. Een tandenborstel is ideaal voor de kleine hoekjes.

Breng na het schoonmaken een beschermlaag aan, gebruik hiervoor poetsolie of fietswax.

De velgen kun je schoonmaken met een ontvetter, doe dit regelmatig want als velgen vuil zijn, werken de remmen slecht.

Bewegende delen

Heb je een gesloten kettingkast dan behoeft de ketting weinig onderhoud. Een open ketting moet af en toe worden gereinigd. Dit kan het best met een kettingspoelbakje en/of kettingreiniger. Gebruik voor het smeren kettingolie, teflon- of siliconenspray.

Smeer alle andere bewegende delen met een drupje olie.

Voorkom dat olie komt op banden, remblokken en remtrommels het vermindert de remwerking,

Controleer de banden op beschadigingen en- spanning.

Bron: Halfords

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen