Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking (23%) ondervindt problemen met hun stoelgang, volgens een recent onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting onder 54.000 deelnemers. Van deze groep rapporteerde 17% regelmatig last te hebben van diarree, terwijl 6% vaak verstoppingsproblemen ondervond. De bevindingen zijn gebaseerd op de resultaten van de Poeptest, die de deelnemers invulden en waarbij gebruik werd gemaakt van de Bristol Stool Chart, een internationaal erkend instrument om de kwaliteit van ontlasting te evalueren.
Slechts 21% van de deelnemers gaf aan een perfecte stoelgang te hebben, wat overeenkomt met score 3 en 4 op de Bristol Stool Chart, beschreven als ‘een soepele worst’. Het blijkt dat 17% van de deelnemers regelmatig last heeft van waterige of dunne ontlasting. Mariël Croon, directeur van de MLDS, benadrukt dat dit een aanzienlijk aantal is dat vaak in stilte lijdt. Ze merkt op dat dunne ontlasting sociaal belemmerend kan zijn, aangezien mensen constant toegang moeten hebben tot een wc. Croon pleit voor meer aandacht voor deze kwestie en voor de aanwezigheid van voldoende openbare toiletten.
Naast dunne ontlasting, meldden de deelnemers aan de Poeptest ook vaak andere klachten, zoals pijn tijdens het poepen (12%) en loze aandrang (16%). Croon benadrukt dat aanhoudende klachten besproken moeten worden met een huisarts.
Het onderzoek toonde verder aan dat 6% van de deelnemers regelmatig last heeft van verstopping, meestal als gevolg van een tekort aan vezels of vocht in de voeding. Het blijkt dat 9 op de 10 Nederlanders te weinig vezels eten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals volkoren producten, bonen, groenten en fruit, worden aanbevolen, evenals psylliumvezels, die zowel bij dunne als harde ontlasting kunnen helpen.
De MLDS lanceert de Nationale Poepdag om bewustwording te vergroten en het taboe rondom het bespreken van stoelgang te verminderen. “Veel mensen vermijden het om hun ontlasting te inspecteren of hierover te praten met anderen,” aldus Mariël Croon. “Toch biedt deze informatie waardevolle inzichten in onze gezondheid.”
De Maag Lever Darm Stichting zet zich dagelijks in voor een gezonde spijsvertering voor iedereen, door middel van wetenschappelijk onderzoek naar spijsverteringsziekten en ondersteuning van patiënten met chronische aandoeningen.