Dark Mode On / Off

Openhaard geeft extra warmte

openhaard is gezellig

Openhaard | Extra warmte en gezelligheid.

De openhaard of een houthachel in de woonkamer zorgt naast gezelligheid ook voor extra warmte. Hout dat je in de openhaard wil verbranden moet gekloofd zijn en minstens één tot twee jaar onder een afdak zijn gedroogd. Als het hout te nat is geeft het minder warmte af en bovendien is het schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Geverfd, gebeitst en geïmpregneerd hout mag niet in de openhaard. Ook kan er geen multiplex of spaanplaat worden verstookt.

Het aansteken van de openhaard kun je het beste doen door eerst wat kleine houtjes aan te maken of gebruik de aanmaakblokjes die overal te koop zijn. Nimmer spiritus of andere vloeibare stoffen gebruiken. Let er op dat het rookkanaal openstaat en dat er voldoende luchttoevoer is. Wanneer in de woning een mechanische luchtafvoer aanwezig is waardoor de ventilatie centraal wordt geregeld kan het zijn dat hierdoor de luchttoevoer niet voldoende is. Wanneer een openhaard een goede verbranding heeft kun je dit zien. Er komt dan een witte of bijna kleurloze rook uit de schoorsteen. De vlammen in de haard behoren helder geel en gelijkmatig te branden. Heb je een openhaard op gas dan dienen de vlammen blauw te kleuren.

Denk eraan dat je voldoende blijft ventileren als de openhaard brandt. Een openhaard gebruikt extra veel van de lucht in de woning. Zorg ervoor dat het vuur vanzelf uitgaat door er niet meer hout op te gooien. Wanneer je de luchttoevoer afsluit zal het vuur wel doven maar komen er ook schadelijke stoffen vrij. Zorg ook dat het vuur uit is voor je de woning moet verlaten of wanneer je naar bed gaat.

Bron en meer info: www.mmk.be

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.