Dark Mode On / Off

Ouderdom komt (niet altijd) met gebreken

In lang niet alle gevallen komt ouderdom met gebreken

Men zegt altijd. ouderdom komt met gebreken, en dat is niet in alle gevallen zo maar voor veel ouderen is het toch een behoorlijke last, als ze in de woning waar ze soms tientallen jaren hebben gewoond, moeten traplopen. Vaak is dat dan ook een reden om op zoek te gaan naar andere woonruimte. Het liefst zou men misschien blijven wonen maar het traplopen kan zon groot probleem worden dat men wel is genoodzaakt om de vertrouwde stek te verlaten.

Toch hoeft het traplopen niet het grootste struikelblok te zijn. Er zijn tegenwoordig allerlei soorten trapliften waarmee men op verantwoorde wijze en gemakkelijk, de bovenverdieping kan bereiken. De kosten van een traplift lopen uiteen van 3000 tot 6500 euro. Deze kosten hoeven waarschijnlijk niet door de bewoner te worden opgehoest aangezien er gebruik kan worden gemaakt van subsidieregelingen. De overheid probeert op deze wijze ouderen zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen.

Wil je je woning laten aanpassen neem dan eerst kontakt op met de gemeente om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Ga niet eerst zelf over tot het laten installeren of aanpassen van de woning, want daarna kom je er niet meer voor in aanmerking. De subsidieregelingen vallen onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), een onderdeel van de gemeente. Zowel bewoners van huur- als koophuizen kunnen hierop een beroep doen.

Vaak zien ouderen op tegen al deze bijkomende rompslomp, maar dat hoeft niet nodig te zijn. Bij het aanvragen van een dergelijke installatie kan men ondersteuning krijgen die door veel bedrijven wordt gegeven. Een traplift in de woning was nu nooit het topstuk van verfraang maar ook daar is verandering in gekomen. Er zijn tegenwoordig modellen te koop die zelfs genomineerd zijn voor de Nederlandse designprijzen.

Het is dus heel goed mogelijk om in plaats van misschien te denken aan een verzorgingshuis eens na te vragen wat de mogelijkheden zijn om in je eigen woning te kunnen blijven wonen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.