Dark Mode On / Off

Wat wel en niet in de sauna

dagje in de sauna

Laat alles op je inwerken tijdens een dagje in de sauna

Lichamelijke verwennerij is tegenwoordig helemaal ’in’. Een bezoek aan een kuuroord of het boeken van een verwen-vakantie zijn allang geen uitzonderingen meer. Ook een bezoek aan de sauna wordt als het toppunt van ontspanning ervaren. Niet meer zoals vroeger, het houten hokje met droge, hete lucht maar een wellness en kuuroord waar de kruidenbaden, het turks badhuis, dompelbaden en een zwembad aanwezig zijn. Bij sommige bedrijven zijn er aquariumsauna’s, videoschermen en panoramasauna’s zodat je zeker een dag nodig hebt om alles op je in te laten werken.

Kun je nu wel of niet met badkleding in de sauna? Nee, dat is niet erg verstandig bovendien is iedereen naakt die de sauna bezoekt. Textiel op het lichaam houdt het zweetproces tegen, wel kun je naderhand in de rustruimte een badjas aan doen. Het beste kun je gaan liggen in de sauna omdat dan de warmte over je hele lichaam gelijk verdeeeld wordt. Krijg je het benauwd ga dan zitten met de benen opgetrokken en het hoofd omhoog. Niet op de bovenste plank want daar is het het warmst.

Je kunt natuurlijk lekker gaan bijkletsen met je vriend of vriendin zolang je in de sauna verblijft maar dat wordt niet erg op prijs gesteld door anderen. Ook is het niet goed voor een rustige ademhaling wat van belang is in deze hoge temperatuur. Eet niet of heel weinig en licht voor je naar de sauna gaat. Wacht met een stevige maaltijd tot erna.

In en rond de sauna is het altijd erg warm en vochtig dus een ideale omgeving voor schimmelsporen. Draag daarom badslippers tot aan de saunacabine. Naderhand kun je de voeten desinfecteren en goed droogwrijven. Draag je lenzen dan kun je die wel inhouden maar door de warmte kun je last krijgen van branderige ogen. Vaak met de ogen knipperen of de ogen dicht houden helpt.

Ben je nerveus, astmatisch of je hebt spierpijn dan kun je met een gerust hart de sauna bezoeken maar heb je koorts, hoge bloeddruk, hartproblemen of een besmettelijke ziekte dan is een bezoek niet raadzaam.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen