Dark Mode On / Off

Ouderdomsverziendheid

Ouderdomsverziendheid

Ouderdomsverziendheid | Hoe ouder we worden des te moeilijker gaat soms het lezen van krant of boek.

Het is niet te voorkomen, ouderdomsverziendheid (presbyopie). Hoe ouder we worden des te moeilijker gaat soms het lezen van krant of boek. Het wordt veroorzaakt door de afname van de elasticiteit van de ooglens. Meestal beginnen de eerste tekenen zich af te spelen na het 40e levensjaar. Hoe ouder we worden des te vaker betrappen we onszelf er op dat we de krant steeds verder weg moeten houden om nog scherp te kunnen lezen.

Rond het 55e jaar kan de ooglens zich vaak helemaal niet meer aanpassen aan verschillende afstanden. Vaak is de aanschaf van een leesbril onontkomelijk. Meestal begint dat met een zwakke bril maar op den duur is dan toch wel tot zon 2.5 dioptrie nodig. Voor mensen die altijd al een bril dragen, komt deze positieve correctie bovenop de correctie die nodig is voor ver zien.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen