Dark Mode On / Off

Oxycodon, zeer verslavend medicijn

Oxycodon, zeer verslavend medicijn

Het gebruik van zeer zware pijnstillers als Oxycodon, OxyContin, Oxynorm en Fentanyl is de laatste jaren sterk gestegen. De medicijnen die de pijnprikkels in de hersenen onderdrukken, blijken na enkele weken gebruik, te leiden tot een ernstige verslaving. In Amerika sterven jaarlijks al meer dan 70.000 mensen dankzij een overdosis van een van deze pijnstillers.

In ons land is het gebruik van Oxycodon de laatste jaren gestegen tot bijna 500.000 gebruikers. Mensen die de pijnstillers vaak vrij gemakkelijk op recept voorgeschreven krijgen wordt aangeraden hierover met hun arts in gesprek te gaan. De spoedeisende hulp in ons land krijgt steeds vaker te maken met patiënten die door langdurig gebruik van deze medicijnen een vergiftiging oplopen. Direct stoppen met het gebruik van dit soort middelen is vrijwel onmogelijk.

In Amerika is het farmaceutische bedrijf Purdue Pharma inmiddels aansprakelijk gesteld door patiënten die slachtoffer zijn geworden dankzij het gebruik van OxyContin. Het bedrijf is bereid om een schikking te treffen van vele miljarden dollars welke tot nu toe door partijen niet is geaccepteerd.

Het gebruik van de zware pijnstillers, moet met hulp van de arts langzaam worden afgebouwd. Patiënten die deze zware pijnstillers krijgen voorgeschreven moeten deze eigenlijk niet langer dan twee a drie weken gebruiken.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.