Dark Mode On / Off

Pekel | Slecht voor de auto

Pekel moet goed van de auto worden afgewassen om roestvorming te voorkomen

Pekel is een aanslag op de auto. Het strooizout welke op de Nederlandse wegen wordt gestrooid bestaat uit een mengsel van 70 procent natriumchloride (NaCl) ofwel keukenzout en ongeveer 30 procent uit calciumchloride (CaCl2). De natriumchloride is hetzelfde zout als wat we gebruiken op onze gerechten. Het mengsel dat op de wegen wordt gestrooid is de grote boosdoener van roestvorming. Zolang de auto maar niet met een vochtige omgeving in aanraking komt, kan het zout niet veel kwaad maar wanneer het zout met vocht en natte wegen in aanraking komt dan bevordert dit het roestproces.

De nieuwere auto’s zijn in de fabriek al behandeld met een beschermlaag zodat deze beter bestand zijn tegen het zout maar het blijft echt raadzaam om de pekel van de auto af te wassen. Oudere auto’s hebben veel meer last van het zout met roest als gevolg.

Wanneer we te maken hebben gehad met een periode waarin veel met zout is gestrooid, is een goede wasbeurt niet overbodig. Wie dit in een wasstraat laat doen, kies dan voor een uitgebreid programma waarmee ook de bodem van de pekel wordt ontdaan.

Bron: ANWB Kampioen

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.