Dark Mode On / Off

Pneumokokken: waarom het belangrijk is voor 50-plussers om op de hoogte te zijn van vaccinaties

pneumokokkenziekte

Krijg je te maken met de pneumokokkenziekte? Dan is het belangrijk om te weten dat dit de nodige risico’s met zich meebrengt. Want doet de infectie met pneumokokken zich voor? De pneumokokkenziekte kan namelijk leiden tot verschillende ziekten, hoewel dit niet altijd het geval is. Personen met een verzwakt immuunsysteem lopen een hoger risico op het ontwikkelen van de pneumokokkenziekte. Daarnaast kunnen onderliggende gezondheidsproblemen ook een rol spelen.  Daarom is het belangrijk om net even wat meer te weten te komen over het gebruik van vaccinaties.

Op oudere leeftijd neemt het risico toe om kwetsbaarder te zijn

Je weet het vast al en misschien merk je het bij jezelf of in je nabije omgeving. Naarmate mensen ouder worden, neemt hun natuurlijke afweer tegen infectieziekten af. En dat is natuurlijk ook niet zo gek. Dit is een volkomen normaal proces, maar ook gezondheidsproblemen zoals chronische aandoeningen kunnen een rol spelen. Daarnaast kunnen verminderde mobiliteit en een verzwakt immuunsysteem het risico verder verhogen.

Houd er rekening mee dat er complicaties kunnen optreden

Pneumokokkeninfecties kunnen bij ouderen ook een aantal complicaties veroorzaken. Kom je hier graag wat meer over te weten? Een aantal bekende voorbeelden daarvan zijn:

  • Longontsteking
  • Bloedvergiftiging (sepsis)
  • Hersenvliesontsteking
  • Ontstekingen van de sinussen en oren.

Krijgt iemand te maken met dit soort klachten? Deze complicaties kunnen in de ergste gevallen ervoor zorgen dat je op wordt genomen in het  ziekenhuis en daar een behandeling op maat krijgt. Belangrijk om te weten is dat dit vooral voorkomt bij ouderen met onderliggende gezondheidsproblemen.

Het risico op de infectie kan worden verminderd door verschillende preventieve maatregelen

Je doet er natuurlijk maar al te graag alles aan om heftige complicaties te voorkomen. Dit kun je voor een deel doen door je levensstijl aan te passen. Denk aan gezond eten, het mijden van sigaretten en alcohol en er vaak op uit trekken voor een fijne wandeling. Een goede hoeveelheid vitamine D kan hierbij gunstig zijn voor je immuunsysteem. Overweeg daarnaast ook het nemen van een vaccinatie, aangezien dit kan helpen om hun immuunsysteem te versterken en zichzelf te beschermen. Het is raadzaam om contact op te nemen met je arts. Zij kunnen je adviseren over de juiste vaccinaties op basis van jouw medische geschiedenis en specifieke behoeften.

 

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen