Dark Mode On / Off

Rendementen in het bewogen beleggingsjaar 2020

beleggen

Het jaar 2019 was een fantastisch beursjaar met flinke stijgingen. Iedereen had hoge verwachtingen voor 2020 en in het begin kwam deze verwachtingen ook uit, de beurzen bleven stijgen. Tot het Coronavirus de hele wereld in zijn greep kreeg, ook de beurzen, die sloegen dieprood uit.

Vanaf april 2020 kregen we te maken met quarantaines, gesloten restaurants en lockdowns. Vreemd genoeg zorgde dit voor rust op de beurs en kon deze herstellen van de klap. In december 2020 werd dezelfde stand op de AEX behaald als in februari 2020, namelijk 624,61 punten. Ondanks dat veel portefeuilles in maart waarschijnlijk meer dan 15% verlies leden was dit weer hersteld aan het einde van 2020. Belangrijk is dan wel dat je tussendoor niet bent uitgestapt of overgestapt naar een ander profiel. Dit bevestigt ook een belangrijke regel bij beleggen, het is voor de lange termijn en raak niet direct in paniek als de beurs aan het bewegen is. Oftewel: ‘als je geschoren wordt, moet je stil zitten’.

Rendement en risico gaan hand in hand met elkaar. Hoe hoger het risico dat je kiest, hoe meer kans je hebt op een hoger rendement. Echter werkt dat ook omgekeerd, hoe hoger je risico hoe meer geld je kunt kwijtraken. Een wereldwijde epidemie zoals het Coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de mensen met een hoog risicoprofiel in maart flinke dalingen zagen in hun beleggingsportefeuille.

Echter zijn we allemaal benieuwd wat beleggen uiteindelijk zou kunnen opleveren, zo ook in een bewogen jaar als 2020. Hieronder is een overzicht te vinden van het rendement van een aantal beleggingspartijen waarin je een beleggingsexpert voor je laat beleggen.

Let op er is gekozen voor de beleggingsvorm laten beleggen in combinatie met het hoogste risicoprofiel. Ben je benieuwd naar rendementen van andere partijen of een defensief of neutraal risicoprofiel, kijk dan hier.

BeleggingspartijRisicoprofielRendement 2020
SemmieOffensief2,49%
Robeco – oneOffensief4,50%
Evi – beheerZeer offensief0,90%
Nationale NederlandenOffensief 60,70%
RabobankZeer offensief6,30%
Binck bank – forwardHoog3,20%
Brand New DayZeer offensief10,61%

Als we kijken naar bovenstaande grafiek zien we dat Brand New Day in 2020 het beste heeft gepresteerd, in deze vergelijking. Een 1 op 1 vergelijking tussen alle hoge risicoprofielen van een beleggingspartij is haast onmogelijk. De reden hiervoor is dat de beleggingspartijen zelf hun eigen beleggingsstrategie kiezen en daarbij andere criteria hanteren, om tot een bepaald risicoprofiel te komen. De verdeling in een risicoprofiel kan inhoudelijk flink verschillen qua sector, regio, gekozen valuta en tal van andere factoren waarin de beleggingspartij belegt.

Echter geeft dit wel een overzichtelijk beeld van welk rendement je had kunnen behalen in 2020.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen