Dark Mode On / Off

Rijst koken, stomen, quellen, pilaf of risotto

Op welke manier kun je de rijst koken?

Op welke manier kun je de rijst koken?

Koken
De eenvoudigste methode is rijst koken in water met wat zout. Regelmatig omroeren. Afhankelijk van de soort is de rijst na twaalf tot veertig minuten gaar. Eventueel afgieten en zo opdienen.

Stomen
Rijst stomen neemt veel tijd in beslag. De rijst wordt eerst gewassen dan net onder water gezet en minstens twee uur geweekt. Daarna afgieten en koken, afhankelijk van de soort rijst tussen de zes en twintig minuten, in een stoompan boven kokend water. Groene- en kleefrijst leent zich hier goed voor.

Quellen
Bij deze absorbeermethode wordt rijst met twee keer zoveel koud water op het vuur gezet en aan de kook gebracht. Daarna hitte temperen. De rijst zet uit en is, afhankelijk van de soort, na één tot drie kwartier gaar. Quellen hoeft niet op het gas maar kan ook in de oven, zelfs in een ouderwetse hooikist. Dit kan goed met jasmijn- en basmati rijst .

Pilaf
Er zijn twee manieren om rijst volgens de pilafmethode klaar te maken. De rijst eerst bakken tot de korrels glazig zijn en dan (twee keer zoveel) water toevoegen. Of de gebakken rijst aan kokend water toevoegen. Daarna hitte temperen en de rijst langzaam het water laten absorberen. Deze methode is zeer geschikt voor langkorrelsoorten.

Risotto
Voor risotto wordt rondkorrelige rijst gebruikt. Deze wordt in boter of olie gebakken tot hij glazig is. Dan heet vocht toevoegen tot de rijst bedekt is. Na 15 minuten is een soort rijstebrij ontstaan met stevige korrels. Is de rijst te plakkerig voeg dan wat geraspte Parmezaanse kaas toe (goed roeren).

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.