Dark Mode On / Off

Rood haar – mooi maar ook zeldzaam

Rood haar | Minder dan één op de honderd mensen heeft wereldwijd rood haar.

Op 2 september 2007 werd in Breda de Roodharigendag 2007 gevierd.  Het werd een doorslaand succes en vele roodharigen hadden een geweldige dag. Rood haar is wel de zeldzaamste kleur haar die voorkomt bij de mens. Minder dan één op de honderd mensen heeft wereldwijd rood haar. In ons land is dat één op de vijftig.

De meeste roodharigen wonen in Schotland. Daar is het één op de zeven die rood haar heeft. Je wordt alleen als roodharige geboren als je twee gemuteerde MC1R-genen hebt, van beide ouders één. Deze combinatie komt bij 13 procent van de Schotten voor. Heb je slechts één gemuteerd MC1R-gen dan heb je toch al de lichte eigenschappen van een roodharige. Misschien een rossige gloed of een bleke huid met sproeten.

De aankomend dermatoloog Wentel heeft zich ook even verdiept in allerlei fabeltjes en feiten als het om roodharigen gaat. Volgens hem is het beslist niet zo dat mensen met rood haar na een ingreep in het ziekenhuis, wat langer moeten blijven, omdat men bang is voor nabloedingen. Dat roodharigen sneller een blauwe plek oplopen is waarschijnlijk ook niet waar, alleen valt het eerder op door de lichte huid.

Dat roodharigen gevoeliger zijn voor pijn zou wel eens kunnen waarschijnlijk spelen de stoffen die een rol spelen bij de pigmentvorming ook een rol bij de pijnregistratie in de hersenen. Dat een roodharige iets meer temperament heeft zou kunnen maar ze vallen ook eerder op.

Roodharigen hebben niet de meeste haren op de hoofdhuid. Mensen met blond haar hebben zo’n 150.000 haren op hun hoofd terwijl roodharigen er zo’n 90.000 hebben.

Opgave en meer info: www.roodharigen.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.