Dark Mode On / Off

Rozendorp Lottum, centrum van de rozenteelt.

lottum

Hier worden jaarlijks zo’n 20 miljoen tuinrozen gekweekt. De geschiedenis van Lottum gaat tenminste terug tot de Romeinse tijd. Dit blijkt onder meer uit een gevonden urnenveld en een aangetroffen Romeinse altaarsteen. Al in de 18e eeuw had Lottum boomgaarden en kweekte men er haagplanten, maar vooral na 1950 groeide het boomkwekers vak en ontstond in Lottum de rozencultuur. Zo krijgt Lottum de naam Rozendorp van Nederland.

Rozenteelt dankzij kapelaan

Het was kapelaan Lichtevelt die Lottum bekend maakte met de rozenteelt. Om gezondheidsredenen had deze een tijd in Frankrijk doorgebracht, waar hij het vak van boomkweker leerde van kloosterlingen in Vichy in de buurt van Orleans. Eenmaal terug in Lottum leerde hij zijn zwagers het vak. Begin 1900 deden de rozen hun intrede in Lottum. Tot de Tweede Wereldoorlog werden rozen gekweekt in combinatie met andere gewassen.

Na de oorlog, tijdens de wederopbouw, groeide de productie van rozen. Op dit moment worden er in Lottum en directe omgeving elk jaar ongeveer 20 miljoen rozen gekweekt. Dit komt neer op circa 70 procent van de Nederlandse rozenproductie! Met recht kan dus worden gezegd dat Lottum ht rozendorp van Nederland is.

In augustus 1999 werd rozendorp Lottum verblijd met de komst van hare majesteit Koningin Beatrix. Zij doopte er de roos ‘Hertogin van Limburg’. Tijdens haar bezoek nam de koningin een heus Lottums rozenboek, ‘Rozen om op te eten’, in ontvangst.

Rozenfestival

Tweejaarlijks in augustus (het tweede weekend) wordt een rozenfestival gehouden.

Rozenfietsroute

Ook staat Rozendorp Lottum bekend om een rozenfietsroute. Deze route (ruim 35 kilometer) wordt vanaf mei 2008 door middel van groene bordjes aangeduid. Deze speciale fietsroute voert niet alleen langs rozenvelden, maar ook door het dorpje zelf, dat is voorzien van fraaie rozenbogen en rozen elementen.Van juli tot september bieden de Lottumse rozenvelden een unieke bloemenpracht en overweldigende geuren.

Stichting Rozendorp Lottum

Activiteiten zoals het rozenfestival, de open dagen bij kwekerijen en de rozenfietsroute worden georganiseerd door de Stichting Rozendorp Lottum. Deze stichting, die louter uit vrijwilligers bestaat, stelt zich ten doel om het dorp Lottum te promoten als Rozendorp van Nederland.
Bezienswaardigheden:

St Gertrudiskerk

Volgens de overlevering heeft een Romeins gebouw aan de Maas, oorspronkelijk Romeinse tempel of badhuis, als eerste Christenkerk dienst gedaan.

Markt

Op het Marktplein tegenover de kerk bevindt zich een gemetselde put waarop een pomp is geplaatst, netjes afgesloten in een vierkant kastje, met bovenop als sieraad een ‘Peg’. Dit was Lottums eerste pomp.

Kruis Homberg

Bij de Hombergerweg passeert u een veldkruis. Dit veldkruis werd in 1899 geplaatst ter gelegenheid van een bruiloft. Het dient als zogenaamd ‘hagelkruis’ om zo bescherming te vragen tegen oogstvernieling door hagelstormen. Ook ziet u hier een aantal historische boerderijen.

Kasteel Kaldenbroek

En van de drie kastelen die Lottum eens rijk was. De huidige eigenaar heeft het gebouw weten te herstellen zoals dit aan het begin van de negentiende eeuw was. Het hoogtepunt van het kasteel was toen al voorbij. Dit lag omstreeks 1400 toen de Heren van Kaldenbroek het recht bezaten om mee te mogen beslissen in de politiek van het Graafschap Gelre.

Meerlosebaan

De Meerlosebaan is van origine een Romeinse weg, die tot na de Franse tijd een belangrijke Noord/Zuid-verbinding was. Op de Tranchotkaart, 1803 – 1820, staat deze aangegeven als Grande Route de Venlo-Nijmegen. Deze loopt vanaf Brussel via Leopoldsburg naar Nijmegen. Nu is het een prachtig fietspad door Lottumse natuur.

Kasteel de Borggraaf

Hoewel deze fietsroute niet langs Kasteel de Borggraaf voert, is de buitenzijde van het kasteel (vlakbij de kerk) en zijn oprijlaan wel de moeite van het bezichtigen waard. De oostgevel van de Borggraaf zou volgens de muurankers dateren uit het jaar 1555, de kelders reeds uit de 13/14e eeuw.

Houthuizen

Houthuizen is een belangrijk gehucht van Lottum. In deze omgeving zijn ook de restanten gevonden van enkele Keltische grafheuvels. De Familiekapel is gebouwd door de bewoners van Houthuizen, uit dank dat er tijdens de laatste Wereldoorlog niemand van de bevolking van deze gemeenschap gestorven is door het oorlogsgeweld.

Bron: rozendorp Lottum

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.