Dark Mode On / Off

Samen met je kleinkind een vlieger maken

een vlieger maken

Samen met je kleinkind een vlieger maken is een erg leuke en gezellige activiteit. De pret begint al met het in elkaar zetten van de vlieger en daarna is het spannend om te kijken hoe goed de vlieger de lucht in vliegt. Vliegers bestaan al zeker 2000 jaar. Men zegt dat de Griek Archytas van Tarente ongeveer 2400 jaar geleden de vlieger uitvond. Maar volkeren in China en Nieuw-Zeeland (maori’s) hadden toen al lang vliegers. Het is dus niet precies bekend wie de vlieger heeft uitgevonden. Vermoedelijk werden de eerste vliegers door Chinezen gemaakt.

Met vliegers probeerden de oude Chinezen probeerden de goede geesten weg te jagen en goede geesten te lokken. Soms werden er zelfs brandende kaarsen in de vliegers gezet of fluitjes aan het vliegertouw gemaakt. Het vliegeren in China was een serieuze aangelegenheid, maar toen handelaars 400 jaar geleden voor het eerst vliegers uit China meenamen naar Europa, ontdekten wij hier dat het een heel leuk spelletje was!

Vliegers ook nuttig

Daarnaast zijn vliegers ook voor nuttige dingen gebruikt. Een bekende Amerikaanse wetenschapper, Benjamin Franklin, gebruikte ze voor proefjes. Door vliegers op te laten tijdens onweer, heeft hij elektriciteit in de lucht ontdekt. Het Amerikaanse leger gebruikte in de Tweede Wereldoorlog ook vliegers bij schietoefeningen. Op elke vlieger schilderde men een vliegtuig van de vijand, waar de soldaten vervolgens op moesten mikken. Ze leerden op deze manier goed richten op bewegende dingen in de lucht, omdat de vliegers -net als vliegtuigen- niet stil hingen.

Soorten vliegers

Er zijn verschillende soorten vliegers, waarvan de kruisvlieger toch wel de meest bekende is. Deze kruisvlieger is altijd gemaakt van twee gekruiste Samen een vlieger makenstokjes, die het geraamte van de vlieger vormen. Kruisvliegers zijn plat en ze zijn er in een heleboel vormen; bijvoorbeeld rond, vierkant of met 8 hoeken. Al kunnen vliegers kunnen erg verschillen, ze hebben wel bijna allemaal dezelfde onderdelen: een skelet, een doek, het vliegertouw, een ‘toom’ en een staart. Wil je zelf een vlieger maken dan moet je op een aantal dingen letten. De stokjes van het skelet moeten heel sterk zijn en mogen niet breken in de lucht. Meestal wordt er bamboe voor gebruikt, want dit is stevig en ook licht. Soms worden er ook houten latjes of plastic staafjes gebruikt voor het geraamte. Als het skelet klaar is, kan er stevig papier of stof overheen worden gespannen.

Samen met je kleinkind een vlieger maken of kopen

De vliegers die men in de speelgoedwinkel koopt, zijn vaak gemaakt van plastic. Als je stof of papier gebruikt, kun je er ook op schilderen en de vlieger mooi versieren. De lange lijn waaraan je de vlieger oplaat, heet het vliegertouw. Het uiteinde wordt aan een haspel opgerold. Zo kun je het touw op een gemakkelijke wijze langer of korter maken. Aan de andere kant van het vliegertouw zit de toom. Dit zijn  twee (of soms meer) touwtjes die tussen het vliegertouw en de vlieger zelf zitten. De vlieger kan door de toom wat schuin in de lucht hangen en daardoor beter op de wind drijven. De plek waar alle touwtjes aan elkaar worden vastgemaakt -het ‘toom-punt’- is belangrijk als je wilt dat de vlieger goed vliegert.

Door veel te vliegeren, merk je vanzelf wat de beste plek is voor het toompunt. En helemaal onderaan bungelt tenslotte de staart van de vlieger. Deze blijft beter recht hangen doordat de staart een beetje aan de vlieger trekt en ervoor zorgt dat hij in evenwicht is. Door veel te vliegeren kun je zelf uitvinden hoe lang en hoe zwaar de staart het beste kan zijn. En als de vlieger dan helemaal klaar is heb je nog twee dingen nodig: veel wind en daarnaast een veilige plek met genoeg ruimte. De vlieger kan door de wind telkens een stukje verder omhoog worden getild. Dat lukt alleen als de vlieger een beetje schuin in de wind wordt gehouden. Op een groot grasveld, een park of het strand heb je lekker veel ruimte om je heen. Maar let op, je mag niet overal vliegeren!

Zoek de juiste plek om te vliegeren

Kijk vooral uit voor elektriciteitskabels, want daar is het vliegeren levensgevaarlijk! Ook is het niet verstandig om bij een autoweg of vliegveld te vliegeren. Als er opeens een vlieger naar beneden duikt, kan men erg schrikken en ongelukken veroorzaken. Bovendien moet je er niet aan denken wat er kan gebeuren als een vlieger in een vliegtuigmotor terecht komt. Maar gelukkig zijn er nog meer dan genoeg plekken waar wel je wel met je kleinkind kan vliegeren. Veel vliegerplezier!

Bron: spreekbeurten.malmberg

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.