Dark Mode On / Off

Stedentrip Gent | Vele bezienswaardigheden in centrum.

Stedentrip Gent

Gent, met meer dan 230.000 inwoners, heeft een aantrekkelijke historische binnenstad waarvan een groot gedeelte bestaat uit beschermd erfgoed. Wie tijdens een stedentrip Gent wil ontdekken komt niets tekort. De mooi aangelegde pleintjes en de vele betegelde straatjes met imposante kathedralen is zeer bezienswaardig. Wandelen door Gent is de beste manier om te genieten van al het moois om je heen. De verkeersarme binnenstad draagt daartoe bij en dankzij een goede bewegwijzering zijn de bezienswaardigheden op eenvoudige wijze te ontdekken.

“De drie torens”, de Gentse torenrij, in het centrum vallen je onmiddellijk op. Het zijn de torens van de Sint-Baafskathedraal (de vroegere Sint-Janskerk), de Sint-Niklaaskerk en de bijna 100 meter hoge Belforttoren. De Sint-Baafskathedraal heeft grote bekendheid vanwege de aanwezigheid van Het Lam Gods, een altaarstuk geschilderd door Jan van Eyck.

De omgeving van de Graslei en de Korenlei tonen in al hun glorie de voorname gildenhuizen, fraaie panden uit vervlogen tijden. De binnenstad van Gent wordt gedomineerd door nog een belangrijk monument, de Gravensteen. Dit kasteel daterend uit de 12e eeuw heeft nog een verdedigingssysteem dat vrijwel geheel intact is.

Gent is fotogeniek, je kunt er tientallen prachtige plaatjes schieten. Neem plaats op Sint Michielsbrug en rondom je heen kun je vele bezienswaardigheden op de plaat vast leggen. Een fantastische plek om foto’s te maken. Tussen alle fraaie panden en gebouwen zijn er voldoende gelegenheden voor een lekker pintje of een warme hap. Wie op zoek wil naar Turkse lekkernijen moet beslist naar de Sleepstraat alwaar vele Turkse bakkerijen en restaurants zich hebben gevestigd.

Winkelen

Gent is ook een echte winkelstad. De grootste populaire winkelcentra zijn te vinden in de Veldstraat. De Lange Munt is vooral een must voor liefhebbers van snuisterijen. Rond het Patershol in Oudburg kan men goed slagen als je op zoek bent naar tweedehandskleding en wie zich wil oriënteren op de hipste mode gaat naar de Korte Dagsteeg.

Gent, bekend of min of meer berucht vanwege zijn rebelse karakter uit vroeger tijd is nu een toeristische trelpleister van formaat welke jaarlijks bezocht wordt door duizenden toeristen.

Bezienswaardigheden

Gent, een toeristische topper dankzij z’n historische (middeleeuwse) binnenstad met onder meer:
het Gravensteen (1180)
het Belfort (1314-na 1338)
het Stadhuis
de Lakenhalle (1425-1445)

Middeleeuwse kerken:
de St.-Baafskathedraal (eind 13de-1° helft 14de eeuw)
de Sint-Niklaaskerk (13de eeuw)
de Sint-Jacobskerk
de Sint-Michielskerk (ca. 1440-ca. 1530)

het Gerard de Duivelsteen
het Prinsenhof, waar keizer Karel V in 1500 geboren werd
de Sint-Pietersabdij
de Sint-Baafsabdij
de Gentse Opera (1837-1840), zelfde gebouw als in Namen
drie begijnhoven:
het Begijnhof O-L-V Ter Hooie (Lange Violettestraat 208 Gent)
het Oud Sint-Elisabethbegijnhof (Begijnhofdries Gent)
het Nieuw Sint-Elisabethbegijnhof (E. Van Arenbergstraat Gent-Sint-Amandsberg)
het Sint-Jorishof, oudste hotel van Europa
de Graslei en Korenlei met gildenhuizen
de Vrijdagmarkt

“De drie torens”
* het Belfort,
* de St.-Baafskathedraal (oorspronkelijk de Sint Janskerk) met het wereldberoemde retabel Het Lam Gods van Jan van Eyck.
* de Sint-Niklaaskerk

Omdat die torens zo specifiek zijn voor het stadsbeeld, ontwierp Henry van de Velde in de jaren dertig de “Boekentoren”, als bibliotheek voor de Universiteit Gent. De Boekentoren wordt door velen aanzien als de vierde toren van Gent.

Vanaf 1 april 2015 krijg je met de CityCard Gent nog meer waar voor je geld. Je kunt nu ook gebruik maken van de hop on hop off watertram én een fiets huren bij Max Mobiel. Het concept van de CityCard wordt Hier uitgelegd.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen