Het eiland Tholen is met zijn pittoreske plaatsjes en zijn prachtige landschap een bijzonder eiland. De ruim veertig kilometer lange zeewering beschermt het land tegen het water. Al fietsend of wandelend ontdek je de mooiste plekjes van Tholen en ervaar je de verstilde natuur.
Het landschap op het eiland Tholen is sterk door de mens beïnvloed en in cultuur gebracht. Vooral de zuidkant van het eiland is na de watersnoodramp van 1953 ‘op de schop gegaan’. Het poldergebied aan de noordkant van het eiland is kleinschaliger. Er zijn hier meer dijken met populieren, iepen en wilgen. De buitendijkse slikken en schorren zijn pleisterplaatsen voor watervogels zoals meerkoeten, eenden en steltlopers.
Tijdens de vogeltrek zijn het geliefde plekken voor vogelspotters. Vanaf de dijk heeft men daar een goed overzicht over de langstrekkende en foeragerende vogels. De ‘slikken van de Heen’ worden begraasd door ‘prehistorische’ Hekrunderen.
Vandaag de dag is Tholen van alle kanten bereikbaar. Het eiland Sint Philipsland is via de Philipsdam verbonden met Schouwen-Duiveland. Het eiland Tholen is via de Oesterdam verbonden met Zuid-Beveland. Drie bruggen verbinden de eilanden Tholen en Sint-Philipsland met de provincie Noord-Brabant.
Op de fiets in Tholen
Tholen en Sint Philipsland nodigen je uit om er met de fiets op uit te trekken. De vele fietspaden zorgen ervoor dat je tijdens de tochten rustig van de omgeving kan genieten.
Het VVV-kantoor in Sint Maartensdijk is behulpzaam bij het ontdekken van de omgeving. Het VVV beschikt over een groot aantal fietstochten, kaartmateriaal en informatie.
Het toeristisch fietspad Sint Maartensdijk–Oesterdam voert langs het vogelbroedgebied De Pluimpot, het strandje bij Gorishoek en daarna ongeveer 10 kilometer buitendijks langs de zeedijk met een prachtig uitzicht over de Oosterschelde.
Op stap in Tholen
Tholen is een prachtig wandelgebied. Vanuit elke plaats zijn er één of meerdere wandelroutes waarmee je op alle leuke plekjes op het eiland komt. De wandelroutes zijn verkrijgbaar bij het VVV-kantoor.
Op, rond en in het water…
Tholen wordt omgeven door schoon, helder water, dat maakt het eiland zeer geschikt voor water- en duiksport.
Watersport
Het eiland Tholen heeft drie jachthavens: in Stavenisse, in Tholen en in Sint-Annaland. Deze havens vormen een mooi uitgangspunt voor een zeiltocht of een vaartocht op de Thoolse wateren. Vanwege de mooie ligging in het stadshart blijven in de zomermaanden veel passanten met hun boot in de haven van Tholen overnachten.
De jachthaven van Sint Annaland wordt uitgebreid met diverse faciliteiten op het gebied van watersport zoals een shoppingsteiger, zeiljachtverhuur en extra aanlegplaatsen.
Dagrecreatiecentrum “De Speelmansplaten” is gelegen aan de Oesterdam. Het is een uitgelezen plek voor gezinnen, dagrecreanten, watersporters en outdoorevenementen.
Onder water zorgt de prachtige flora en fauna van de Oosterschelde voor vele verrassingen. Omdat duikers en beroepsvissers elkaar kunnen hinderen, zijn er speciale duik corridoors aangelegd. Daar kunnen duikers veilig te water gaan zonder verstrikt te raken in de netten van de visfuiken.
Hengelsport
Het schone water rondom Tholen herbergt allerlei soorten vis zoals, bot, schol, paling, schar, zeebaars en geep. Hengelen kan vanaf de kilometers lange zeedijken. In Stavenisse is een zeevissteiger voor mindervaliden. Het sportvissen is net als elders gebonden aan regels. Voor de geldende regels is informatie te verkrijgen op het gemeentehuis en VVV-kantoor. Bij het VVV zijn sportvisvergunningen en spitvergunningen verkrijgbaar. Ook kan men je daar helpen aan adressen van schippers die met sportvissers de zee op gaan.
Bron: vvv zeeland