Dark Mode On / Off

Tien wintersportoefeningen om thuis te doen

Wintersport | Oefeningen voorkomen blessures

De Nederlandse Ski Vereniging biedt ongetrainde wintersporters een laatste kans zich voor te bereiden op de aanstaande krokusvakantie. Op de website www.wintersport.nl kan iedereen die dit wil tien oefeningen downloaden om thuis specifieke spierengroepen te trainen. Wintersporters die nu beginnen en de oefeningen regelmatig herhalen, houden het op de piste langer vol en hebben minder kans op blessures.

Woordvoerder Joris Gieske van de Nederlandse Ski Vereniging: “Veel wintersporters gaan ongetraind op vakantie. De kans dat je dan een blessure oploopt op de piste stijgt met 50%. Bovendien skiën deze mensen maar weinig omdat zij conditioneel niet in staat zijn om meerdere uren achtereen te sporten. Eigenlijk is het zonde. Je gaat op wintersport, maar maakt geen gebruik van de mogelijkheden die de vakantie biedt.”

Begin thuis met oefeningen

“Wie nu begint met de oefeningen zal fitter op zijn ski’s of snowboard staan. En je hebt aanzienlijk meer plezier van je vakantie als je na de eerste dagen niet krom loopt van de spierpijn. Vooral de derde dag is berucht. Omdat je dan flink vermoeid bent, wordt de kans op ongelukken groter.”

Gieske benadrukt dat zelfs wie veel sport, er goed aan doet de oefeningen te doen: “Teveel wintersporters denken dat hun favoriete niet-sneeuw sport die zij door het jaar heen beoefenen, een goede voorbereiding is op hun wintersport. Maar bij skiën, snowboarden en langlaufen worden heel andere spieren gebruikt dan nodig is voor bijvoorbeeld voetbal. Je gaat toch ook niet zwemmen om je voor te bereiden op een voetbalwedstrijd?”

Terwijl de meeste sporten zich afspelen in een tijdsbestek van maximaal 2 uur zijn wintersporters urenlang per dag intensief bezig. Dit kan alleen na een goede voorbereiding. “Verminder de kans op spierpijn en blessures, haal meer uit je vakantie en kom thuis al in actie”, adviseert NSkiV woordvoerder Gieske.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen