Ga je op vakantie naar de tropen, dan zijn er enkele ziekten die je daar kan oplopen. Het is daarom goed om van tevoren goed geïnformeerd te zijn en symptomen te herkennen.
Daarom hieronder een aantal tropenziekten:
Knokkelkoorts (dengue) is een virusziekte die wordt overgedragen door muggen. Deze komt vooral voor in de stad en op het platteland van tropische gebieden, zoals het Caribisch gebied en Zuid-Oost Azie. De ziekte openbaart zich met griepachtige verschijnselen, koorts, hoofdpijn achter de ogen en gewrichtspijn. Meestal is deze ziekte niet zo erg gevaarlijk en kan het beste worden uitgeziekt met pijnstillers. Er bestaat geen vaccinatie tegen. Voornaamste om knokkelkoorts te voorkomen is behandeling tegen muggenbeten.
Tegen Gele koorts daarentegen bestaat wel de mogelijkheid om je te laten vaccineren. Hiervoor bestaat een vaccin dat tien jaar uitstekende bescherming biedt. Het is een ernstige virusziekte die ook door muggenbeten wordt overgebracht. Deze komt voor in Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. Het begint met hoge koorts, een leverontsteking die uiteindelijk geelzucht veroorzaakt, en bloedingen in het lichaam. Was je niet ingeent en treden de genoemde symptomen op als je al terug bent van vakantie raadpleeg dan meteen een arts.
Malaria is een infectieziekte die door de malariaparasiet wordt overgebracht. Deze komen door een muggenbeet het lichaam binnen. Deze komt voor in (sub) tropische gebieden in Afrika, Zuid-Oost Azie en Zuid-Amerika. Het openbaart zich schijnbaar als een griep die niet overgaat, maar steeds erger wordt. Alsook hoofdpijn, spierpijn. De meest voorkomende is de malaria tropica, en deze is zonder behandeling, dodelijk. Er bestaat geen vaccin tegen malaria maar wel zijn er anti-malaria middelen die van tevoren en tijdens de reis moeten worden ingenomen. Ook tegen malaria geldt als voorzorg, bescherm je goed tegen muggenbeten.
Ook een voorkomende ziekte is, Billharzia. Dit is een ernstige worminfectie die wordt overgedragen doordat larven van de worm de huid binnendringen. Deze bevinden zich meestal in zoet oppervlaktewater. Meren en rivieren in het gebied vanaf de Sahara tot en met Zuid-Afrika en in Midden-en Zuid-Amerika. De larven ontwikkelen zich in het lichaam tot volwassen wormen. Dat veroorzaakt koorts en jeukende bulten. Komen de eitjes van de worm in het ruggenmerg of de hersenen dan kunnen zenuwen uitvallen en een epileptische aanval kan het gevolg zijn. Ga direkt naar een arts. De ziekte is met medicijnen te behandelen.
Natuurlijk zijn er nog meer tropische ziekten waartegen we ons moeten beschermen als we een vakantie in een ver land hebben gepland.
Neem hiervoor tijdig kontakt op met de huisarts of de plaatselijke GGD.