Dark Mode On / Off

Tsjechisch kuuroord Marienbad

Tsjechisch kuuroord Marienbad    (Mariánské Láznè)

Mariánské Láznè (Marienbad) ligt dichtbij het Boheemse woud op ongeveer 700 meter hoogte. Hierdoor kent het oord een veel frisser klimaat dan de andere kuuroorden. In tegenstelling tot Karlovy Vary zijn in deze badplaats de parken en tuinen even belangrijk voor het karakter van de plaats als de elegante gebouwen.

De stad is sinds het begin van de negentiende eeuw een bekend kuuroord.

Het plaatsje werd in 1818 officieel een kuuroord dankzij de inspannigen van de abt van het naburige klooster Teplá (Tepl), Karl Kaspar Reitenberger. Wat eerder had de kloosterarts bij de plaatselijke geneeskrachtige bronnen enkele badhuizen laten bouwen. Mariënbad werd al spoedig bezocht door beroemdheden als Goethe. In 1865 kreeg het stadsrechten. Het werd echter pas nadat het in 1872 via Eger (thans: Cheb) op het spoorwegnet was aangesloten een zeer druk bezochte plaats.

In de Tweede Wereldoorlog werd het niet verwoest. Wel was Mariënbad vervolgens voor tientallen jaren zijn internationale bezoekersstroom kwijt. Voor de Tweede Wereldoorlog sprak de meerderheid van de inwoners van de stad Duits. Doordat de Duitsers in 1945 werden uitgewezen spreekt de meerderheid nu Tsjechisch.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.