Dark Mode On / Off

Turbulentie, vervelend maar ongevaarlijk

Turbulentie | Vervelend voor mensen met vliegangst

Veel vliegpassagiers hebben weleens meegemaakt dat het vliegtuig terecht kwam in een gebied met turbulentie. Het vliegtuig begint dan een beetje te schudden en meestal is het na enkele minuten weer over. In een enkel geval kan het vliegtuig behoorlijk op en neer gaan stuiteren met name als het zich in een onweersbui bevindt. Toch is turbulentie vrijwel altijd ongevaarlijk.

Turbulentie komt voor wanneer een toestel terecht komt in een gebied met veel bewolking of in een onweersbui. Ook wanneer twee luchtstromingen, warme en koude, elkaar tegenkomen, dan ontstaat er turbulentie. De piloot ziet in de regel al aankomen wanneer het toestel te maken zal krijgen met turbulentie. De vliegroute wordt dan enigszins aangepast om dit te voorkomen. Bedenk dat een toestel zo gebouwd is dat het in staat is om 2,5 keer de hoogst gemeten turbulentie kan weerstaan.

Toch blijft het altijd mogelijk dat een toestel onverwacht te maken krijgt met hevige turbulentie. Een enkele keer is het voorgekomen dat een toestel plotsklaps vele meters naar beneden schiet waardoor de passagiers, die geen gordel om hebben, niet meer in de stoel bleven zitten. Dit komt gelukkig maar erg weinig voor. Wanneer een piloot de turbulentie ziet aankomen zal hij alle passagiers dan ook verzoeken om de stoelriem vast te maken. Dit is vooral een voorzorgsmaatregel. Overigens blijft het altijd verstandig om de riemen altijd vast te laten zitten tijdens de vlucht.

Vliegangst

Passagiers die toch al last van vliegangst hebben en die te maken krijgen met of meer hevige turbulentie, zeggen vaak nooit meer te willen vliegen. Toch is dit beslist niet nodig. Vliegen op zich is altijd nog één van de veiligste vormen van vervoer. Wie liever met de auto duizenden kilometers aflegt loopt meer kans op een ongeval dan het maken van een vliegreis. In het ergste geval van vliegangst kun je kontakt opnemen met de Stichting Valk (www.valk.org). Zij kunnen vrijwel altijd mensen van hun vliegangst afhelpen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen