Dark Mode On / Off

Valentijnsdag

bloemen op valentijnsdag

Valentijnsdag | Topdrukte bij de bloemisten.

Op de bloemenveilingen is de laatste dagen weer hard gewerkt om alle rozen op tijd de deur uit te krijgen. Op 14 februari is het Valentijnsdag en dat betekent topdrukte op de veiling. Menigeen gaat op deze dag zijn geliefde of partner weer verrassen met een bos rode rozen als teken van zijn (geheime) liefde. Ook gaan er weer heel wat valentijnskaarten de brievenbus in.

Hoe is Valentijnsdag ontstaan?

Volgens één van de verhalen kwam een jong stelletje bij bisschop Valentijn met het verzoek om hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw was Christen. Volgens de wetten van de keizer zou het stel niet met elkaar mogen trouwen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer en huwde het stel toch. Nadat hij het jonge stel in de echt had verbonden volgden er meer stelletjes met hetzelfde verzoek. Bisschop Valentijn werd aangebracht en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen probeerde hij die te bekeren. Keizer Claudius voelde zich hierdoor zo beledigd dat hij Valentijn liet martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari, maar het jaar blijft nog steeds onduidelijk. Voordat het vonnis werd uitgevoerd, zag hij nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen. Van je Valentijn, stond erop.

Valentijnsdag zou ook afgeleid kunnen zijn van het feest van de godin Juno. Zij was de koningin van de goden en godinnen. Godin Juno was de beschermheilige van vrouwen en van het huwelijk. Ook werden op 14 februari Romeinse jongens en meisjes via loting bij elkaar gebracht.

Er gaan tientallen verhalen over het ontstaan van Valentijnsdag de ronde maar welke de ware is blijft een raadsel. De miljoenen kaarten die met Valentijnsdag worden verstuurd is nog een traditie uit de middeleeuwen. De oudste Valentijnskaart die men tot nu toe heeft gevonden stamt uit het jaar 1400 en kun je bekijken in het Britisch Museum. En waarom rode rozen met Valentijnsdag? Omdat dit de lievelingsbloem was van Venus, de Romeinse godin van de liefde. Het is bij uitstek een geschikte dag om je geliefde ten huwelijk te vragen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen