Dark Mode On / Off

Veel AOW naar het buitenland

AOW naar het buitenland

Iedere maand worden veel AOW-uitkeringen overgemaakt naar het buitenland.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat elke maand veel AOW-uitkeringen worden overgemaakt naar het buitenland. Eén op de elf gepensioneerden met een AOW-uitkering woont in het buitenland. Het overgrote deel gaat naar België, Spanje en Duitsland maar ook naar Turkije, de Verenigde Staten, Canada en Australië gaan nog maandelijks tussen de 10.000 en 20.000 uitkeringen.

94% ontvangt niet de volledige AOW omdat ze tussen hun 15e en 65e niet ieder jaar in Nederland hebben gewoond. Met name Turkse en Marokkaanse ouderen ondervinden dat.

Overigens wordt ook bekendgemaakt door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dat Nederlandse AOW-ers die in Spanje wonen, op grote schaal frauderen met hun uitkering. Uit twee steekproeven trof men bij een kwart onregelmatigheden aan. Een klein deel valt niet te verwijten vanwege de onwetendheid bij de AOW-er, maar men trof ook een echtpaar aan dat in Nederland was gaan scheiden om in Spanje ieder een hogere AOW-uitkering voor alleenstaanden te ontvangen.

De SVB heeft nu in Spanje een permanente controleur aangesteld.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen