Dark Mode On / Off

Veel vlinders met een Vlinderstruik

vlinders houden van vlinderstruik

Vlinderstruik | Ieder jaar sterk terugsnoeien voor een mooie bloei

Dat de Nederlandse naam van de Buddleja davidii ‘Vlinderstruik’ is, is niet voor niets. Vanuit de wijde omgeving trekken de bloemen van de snel groeiende sierstruik namelijk vlinders aan. Je ziet de struik het meest bloeien met langwerpige witte, roze of paarse bloemen. Ook zijn er geelbloeiende varianten zoals de Buddleja pikei ‘Hever Castle’ en de Buddleja madagascariensis, maar deze zijn een uitzondering. De Buddleja wordt voornamelijk aangeplant voor de bloemen, maar toch is ook het blad van de vlinderstruik apart. Deze zijn langwerpig en grijs van kleur.

Oude naamgeving

Over de Latijnse benaming lijkt niemand het eens te worden. Veelal wordt als Latijnse naam gegeven Buddleija. Maar de naam is ook veranderd in respectievelijk Buddleja en Buddleija. Momenteel is de officiële Latijnse benaming Buddleja.

Vlinderstruik snoeien

Als je de Buddleja niet snoeit zal deze in een zeer korte tijd een hele grote heester gaan worden. Nadeel hiervan is dat de struik steeds minder bloemen zal gaan leveren en dat de bloemen die nog willen bloeien steeds hoger aan de struik komen te hangen. Ieder jaar sterk terugsnoeien is dan ook eigenlijk noodzaak om een rijke bloei te houden. Het snoeien van de vlinderstruik is niets meer dan in eerste instantie de zwakke, beschadigde takken verwijderen en daarna de struik innemen tot ongeveer 25cm boven de grond. Voer deze rigoureuze snoeibeurt uit medio maart, wanneer er geen strenge vorst meer te verwachten valt.

Deze snoeiwijze is trouwens alleen voor de Buddleja davidii soorten van toepassing. De Buddleja alternifolia soorten bloeien namelijk op tweejarig hout en moeten direct na de bloei teruggesnoeid te worden. Je snoeit bij deze soort alleen de takken met uitgebloeide bloemen weg.

Op de website onlinetuinieren.nl kun je een filmpje bekijken over hoe de buddleja gesnoeid moet worden.

Bron: online tuinieren

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen