Dark Mode On / Off

Vervangen van een fietsaccu

ANWB heeft een fietsaccu-service voor leden

Hoe lang gaat gemiddeld een fietsaccu mee? De ANWB vertelt je er het volgende over. Wanneer een accu goed wordt onderhouden kan deze tussen de vijf en acht jaar meegaan.

Direct vervangen

Een accu kun je beter direct vervangen als deze hard is gevallen en/of zichtbare schade heeft opgelopen aan de behuizing. Wel vaker hoor je dat er brand is ontstaan door een fietsaccu maar dat kan dus ook heel goed wanneer deze hard is gevallen. De batterijcellen in de accu kunnen zijn verschoven waardoor kortsluiting kan ontstaan. Een flinke rookontwikkeling en in een enkel geval grote steekvlammen kunnen het gevolg zijn. Ga een accu, die wel anderhalf uur kan branden, niet met water blussen maar met zand.

Minder afstand met kapotte accu

Merk je dat ondanks het 100% opladen van de accu dat het rijbereik is afgenomen, dan kun je er wel vanuit gaan dat de accu beschadigd is. Wanneer een accu zijn beste tijd heeft gehad zul je dit ook merken aan het sneller weer moeten opladen dan voorheen. Ook het opladen zelf zal meer tijd in beslag nemen.

Accu laadt niet volledig op

Ook een accu die niet meer volledig wil opladen is een teken aan de wand. Misschien nog wel voldoende voor jouw eigen afstandjes maar vroeg of laat zal deze toch vervangen moeten worden.

Niet meer op te laden

Ja, en wat te doen als er helemaal niet meer op te laden is. Dan kom je niet ver meer met je elektrische fiets. De accu zal dan toch echt vervangen moeten worden. Vanzelfsprekend hoef je geen nieuwe fiets maar kun je weer jaren gaan genieten dankzij een nieuwe accu. Ook de kosten van een accu kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s maar dat is altijd nog minder dan de aanschaf van een geheel nieuwe e-bike. Ook de ANWB kan je van dienst zijn met de aanschaf van een nieuwe accu.

Bron: ANWB

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen