Dark Mode On / Off

Vlaanderen – Voelt een Vlaming zich Vlaams of Belgisch?

Voelt een Vlaming zich Vlaams of Belgisch

Ben je Vlaming of Belgisch?

Voelt een Vlaming zich Vlaams of Belgisch? Misschien een ‘hot topic’, maar toch liggen de meeste Vlamingen er niet wakker van. Feit is dat je in Vlaanderen volop kunt genieten van de Belgische gastvrijheid en de bourgondische gezelligheid. Vlaanderen is dan ook de perfecte vakantiebestemming: verrassend dichtbij én goedkoop. Zin in een strandvakantie aan de Belgische Kust, een last minute weekend weg naar Antwerpen of een overnachting in een chic hotel in Brussel? Stap in je auto en je bent er zo!

Vlaams of Belgisch?… en dat zal nog een tijdje zo blijven! In 1830 heeft België zich afgescheiden van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en werd het land onafhankelijk, maar hoe zat het nu weer met Vlaanderen, Wallonië en Brussel?

België telt ongeveer 10,5 miljoen inwoners, van wie ongeveer 60 procent Nederlandstalig is en 40 procent Franstalig. Dan zijn er ook nog 74.000 Belgen die Duits als hun moedertaal hebben. Het federale België bestaat dan ook uit drie gemeenschappen: de Vlaamse, de Franse en de Duitstalige Gemeenschap. Er zijn ook drie gewesten, maar die zijn anders verdeeld: het Vlaams Gewest (Nederlandstaligen), het Waals Gewest (Franstaligen en Duitstaligen) en het Brussels Gewest, waar het Nederlands en het Frans wettelijk gelijkwaardig zijn. De grootste stad en de hoofdstad van België is Brussel, dat is tegelijk ook de hoofdstad van Vlaanderen.

In Vlaanderen valt er heel wat te bewonderen. De prachtige kunststeden, zoals Brugge, Brussel, Antwerpen en Gent, herbergen een schitterend historisch patrimonium. De Limburgse Kempen, de fruitstreek Haspengouw, de Groene Gordel rond Brussel, de Leiestreek, de Vlaamse Ardennen… Het zijn stuk voor stuk Vlaamse regio’s vol natuurpareltjes, met een heel eigen identiteit. Tot slot is de Belgische Kust een echte vakantietopper: strand, zee, zon, gezellige badsteden, wat wil je nog meer?

Denk dus bij je volgende vakantie zeker aan Vlaanderen: dichtbij, voordelig en vol leuke en goedkope adresjes. Of wil je last minute eens een weekendje weg? Stap dan de auto in en rij even de grens over. Een vliegreis uitgespaard, maar minstens evenveel fun! Vlaanderen, ver weg en toch dichtbij…

Bron: Toerisme Vlaanderen

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.