Dark Mode On / Off

Vlieg App voor mensen met vliegangst

eerste Nederlandstalige Vlieg App

Vliegangst | Stichting VALK de eerste Nederlandstalige Vlieg App

Stichting VALK lanceert eerste Nederlandstalige Vlieg App

Vanaf nu altijd je vliegangstbegeleider bij de hand

Tijdens het Nationaal Vliegangstweekend in 2011 bij luchtvaart-themapark de Aviodrome in Lelystad, lanceerde Stichting VALK de eerste Nederlandstalige Vlieg App. Het vliegangstinstituut wil hiermee mensen met milde tot matige vliegangst ondersteunen voor en tijdens de vlucht. Met de zomervakantie voor de deur zijn veel vliegreizen geboekt, maar daarmee steekt ook vliegangst de kop op. Ruim drie miljoen Nederlanders zijn in meer of mindere mate bang in een vliegtuig.

De Vlieg App stelt gerust met feiten, geeft tips en uitleg, helpt ontspannen met oefeningen en bij paniek zorgt de paniekknop voor een directe daling van het stressniveau. Reizigers met vliegangst worden als het ware voor en tijdens hun vlucht bij de hand genomen door een mobiele therapeut. Op zaterdag 18 juni, tijdens het Nationaal Vliegangstweekend bij luchtvaart-themapark de Aviodrome in Lelystad, wordt de Vlieg App officieel gelanceerd. Stichting VALK verzorgt tijdens het vliegangstweekend ook gratis workshops voor mensen met vliegangst.

Minicursus luchtvaart

De unieke App is gebaseerd op de wetenschappelijk onderzochte behandelmethode die Stichting VALK hanteert tijdens hun therapeutische trainingen. Gebruikers kunnen via een eenvoudig menu kiezen uit informatie en tips over de periode vr de vliegreis, de start, de vlucht, turbulentie en de landing. Een minicursus luchtvaart met feiten over vliegen, vormt naast de uitleg over wat angst met je doet, een belangrijk therapeutisch onderdeel van de App. Twee ontspanningsoefeningen, in tekst en geluid, helpen vervolgens om tot rust te komen. De paniekknop biedt een oplossing als de angst voor of tijdens de vliegreis plotseling in alle hevigheid toeneemt. Via een audio bestand spreekt een vliegangsttherapeut de gebruiker toe waardoor het spanningsniveau direct daalt.

Mobiele therapeut

Vliegangst komt in vele gradaties voor, vertelt dr. Lucas van Gerwen, klinisch psycholoog en directeur van Stichting VALK. Niet voor iedereen is een therapeutische training noodzakelijk. Voor deze groep mensen kan de Vlieg App een steun zijn. Het geeft hen een tool om bij paniek direct in te grijpen. Daarnaast is de App een adequate hulp voor clinten die ooit een vliegangstbehandeling hebben ondergaan. Tijdens moeilijke momenten kunnen zij hun App inschakelen. We willen mensen met vliegangst het gevoel geven dat er altijd iemand met hen meereist die hun angst begrijpt en precies weet wat ze doormaken.

Samenwerkingsverband

Stichting VALK, een samenwerkingsverband tussen de KLM, Universiteit Leiden, Transavia.com, ArkeFly, Martinair en Amsterdam Airport Schiphol, hielp tot nu toe ruim 9000 mensen van hun vliegangst af. De samenwerkingspartners van het vliegangstinstituut steunen de komst van de Vlieg App.

Downloaden

Tot nu toe is de App alleen toegankelijk voor iPhone, iPad en iPod touch gebruikers. Het instituut overweegt dezelfde App ook op de markt te brengen voor mensen met Blackberry en Androidtoestellen. De Vlieg App kost 4,99 en is vanaf zaterdag 18 juni te downloaden in de Appstore, categorie reizen en gezondheid.

Meer info?
Bel Stichting VALK: 071-5273733

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen