Dark Mode On / Off

Voorjaarsmoeheid

somber en soms depressief kan duiden op voorjaarsmoeheid.

Vermoeidheid, somber en soms depressief kan duiden op voorjaarsmoeheid.

De winter is voorbij en de eerste lentebloemetjes komen tevoorschijn. Het zonnetje wordt warmer en schijnt langer, waardoor veel mensen zich energieker voelen. Een winterdepressie is dan ook voor velen snel voorbij. Voor sommigen duurt dit langer. Zij voelen zich vermoeid, somber en soms depressief. Verder komt het voor dat men last heeft van eetbuien en moeilijk uit bed komen. Voor hen voelt het als een eeuwigheid voor het mooie zomerweer begint. Het gaat hier om voorjaarsmoeheid.

Waar komt die moeheid vandaan?

In de winter komen we minder buiten en zien we weinig van de zon. We eten minder verse groente en fruit, waardoor we minder vitamines en mineralen binnen krijgen. Een gevoel van moeheid kan ontstaan, waarbij extra slapen niet helpt. Dit kan ook in het voorjaar nog het geval zijn. Een langdurig tekort aan beweging, zonlicht, vitamines en mineralen veroorzaakt bij sommige mensen een gevoel van futloosheid, vermoeidheid en depressie. Het zien van mensen die bij de eerste zonnestralen al vrolijk op een terrasje zitten, werkt bij hen juist averechts.

Hoe kom ik er vanaf?

Door meer aan beweging te doen, gaat u zich fitter voelen. Dus ga ondanks uw vermoeidheid regelmatig een stuk fietsen of maak een wandeling. U zult merken dat u er juist energie van krijgt, in plaats van dat u vermoeid raakt. Wanneer u meer buiten bent, vangt u ook meer zonlicht op. Dit is bevorderlijk voor de hoeveelheid vitamine D in uw lichaam. Vitamine D is van belang bij de aanmaak van hormonen, welke invloed hebben op uw stemming. Bij vermoeidheid spelen B vitamines een belangrijke rol. Deze vitamines zijn nodig om energie vrij te maken uit de voeding. Een gezonde voeding levert zowel B vitamines als vitamine D. Wanneer het u niet lukt om hier voldoende van binnen te krijgen, kan de voeding aangevuld worden met een voedingssupplement. De gezondheidsraad adviseert mensen met een donkere huidskleur, vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar om het hele jaar door extra vitamine D te gebruiken. Krijgt u voldoende vitamines binnen? Doe nu de FitforMe voedingstest en kies voor een voedingssupplement dat bij u past!

Extra tips tegen vermoeidheid

  • Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten, bijvoorbeeld wandelen of fietsen
  • Ga dagelijks minstens 15 minuten naar buiten
  • Eet gezond en gevarieerd met voldoende groente en fruit
  • Kies voor halvarine of margarine met extra vitamine D
  • Zorg voor voldoende nachtrust en regelmaat

Meer info op de website www.fitforme.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen