Dark Mode On / Off

Wandeling Odoorn

Herfstwandeling landgoed Schovenhorst

Wandelingen door de bossen van Odoorn

Op de woeste Drentse zandgronden zijn begin vorige eeuw duizenden bomen geplant. Ze moesten de dorpen tegen stuifzand beschermen. En het hout leverde ook nog eens geld op. De bossen van Odoorn zijn van oorsprong echte ontginningsbossen. Nu gaan natuur, recreatie en bosbouw samen.

Sterk bos

Inheemse bomen zoals eik, grove den en berk krijgen voorrang. Want hoe meer variatie aan bomen, hoe sterker het bos en hoe rijker de natuur. In 1972 waaide een groot stuk van het bos om door een hevige storm. De ene helft is opnieuw bebost. De andere helft wordt begraasd en heeft nu de naam het Schapenpark. Op het Molenveld loopt een een herder met een kudde Drenthse heideschapen van de schaapskooi in Exloo. Er liggen een paar mooie grote heidevelden met jeneverbesstruiken in het gebied. Bij mist werden ze nog wel eens aangezien voor ‘witte wieven’, vooral door lieden die te diep in het glaasje hadden gekeken.

Uitzicht

Toen het bos werd geplant, was er een uitkijkpost nodig om toezicht te houden. In droge perioden kon er makkelijk brand uitbreken. Met schop en kruiwagen wierpen arbeiders een heuvel van wel vijftien meter op. De heuvel heette al snel ‘bloedberg’. Toen de bomen hoger werden, is een uitkijktoren op de heuvel geplaatst. In 2000 is er een nieuwe gekomen. Wandelaars en fietsers kunnen er volop genieten van het uitzicht over de Drentse dorpen en bossen. En na afloop neerstrijken in het theehuis met de toepasselijke naam Poolshoogte.

De boswachterij Odoorn (1800 ha) bestaat uit bossen en grote heidevelden. Interessante natuurgebieden zijn vooral het vroegere stuifzandgebied Odoornerzand, heideterrein Molenveld en het Schapenpark, een afgerasterd gebied dat door schapen en runderen wordt begraasd.
Staatsbosbeheer heeft in de boswachterij diverse wandelroutes uitgezet. Ze voeren langs de mooiste plekjes voeren en eindigen weer bij het beginpunt. De routes variëren in lengte en sommige zijn met elkaar te combineren.

Boswachterij Odoorn:

* Korte schapenparkroute (rood, 2,5 km). Start: Theehuis Poolshoogte, Boswachter Meelkerlaan 5, Odoorn.

    * Sakkerszandroute (wit, 4 km). Start: informatiepaneel, Boswachter Meelkerlaan, Odoorn.

    * Poolshoogteroute (blauw, 2,5 km). Start: Theehuis Poolshoogte, Boswachter Meelkerlaan 5, Odoorn.

    * Schoonmeerroute (blauw, 4 km). Start: P-plaats, Schaapstreek, Odoorn.

Odoornerzand:

* Natuurpad (groen, 4 km). Start: P-plaats, Exloërweg, Odoorn of P-plaats achter zwembad De Leewal, Zuideinde 36, Exloo.

* Molenveldroute
(blauw, 1,8 km). Start: P-plaats achter zwembad De Leewal, Zuideinde 36, Exloo.

  * Odoornerdennenroute (rood, 2,2 km). Start: P-plaats, Exloërweg, Odoorn.

Hunzebosch:

    * Zuideresroute (geel, 3,6 km). Start: Exloërzandweg, Exloo.

* Hunzebosroute (rood, 2,8 km). Start: Exloërzandweg, Exloo.

Honden
Ook uw hond is hier welkom. Hij hoeft niet steeds aan de lijn, maar we vertrouwen er wel op dat u hem onder appèl houdt. Dat betekent dat uw hond op de paden blijft en dat hij niet achter konijnen, reeën en vogels aanstuift. In het Schapenpark is het niet toegestaan om uw hond mee te nemen i.v.m. de vele schapen die hier grazen.

Wandelkaart – Deze routes staan ook op kaart nr. 12 Zuidoost Drenthe.

Bron: Staatsbosbeheer

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen