Dark Mode On / Off

Wat doe jij bij brand?

Weet wat je moet doen om brand te voorkomen.

Brand in huis. Het zal je maar overkomen. De meeste mensen denken echter dat,  wanneer maar direct de brandweer wordt gealarmeerd, de brand snel geblust zal zijn. Toch waarschuwt de Nederlandse Brandwonden Stichting iedereen er in een nieuwe campagne voor dat vuur zich sneller verplaatst dan dat de brandweer aanwezig kan zijn.

Gemiddeld heeft de brandweer minimaal 8 minuten nodig om op de plek des onheils te komen. Vuur en rook kan echter in 3 minuten zo razendsnel om zich heen grijpen dat hierdoor levens in gevaar kunnen komen. De Brandwonden Stichting wil graag dat iedere burger zich hier terdege van bewust is en zelf alle nodige maatregelen treft om brand te voorkomen.

Tips ter voorkoming van brand

 • Brand wordt in veel gevallen veroorzaakt door de wasdroger. Zet deze dan ook niet aan terwijl je niet thuis bent of wanneer je gaat slapen. Schoonmaken van het pluizenfilter moet na iedere droogbeurt.Zet lampen nooit te dichtbij gordijnen of materialen die vlam kunnen vattenDe afzuigkap regelmatig ontvettenBij een vlam in de pan alleen een blusdeken gebruiken of met een goed passend deksel de pan afsluiten. Ga nooit met water proberen de vlam in de pan te blussen, hierdoor ontstaat een steekvlam. Zet tevens direct de warmtebron en de afzuigkap uitGa niet allerlei electrische apparaten met elkaar verbinden middels meerdere verlengsnoeren

  Bij gebruik van een kabelhaspel deze altijd helemaal uitrollen

  Laat electrische apparaten niet standby staan en maak deze apparatuur ook gereld schoon

  De schoorsteen moet ieder jaar worden geveegd

  Roken in bed veroorzaakt maar al te vaak een ernstige brand. Doe dit dus niet

  Plaats rookmelders in de woning, bij voorkeur aan het plafond in elke ruimte, die je door moet als er brand is ontstaan

  Ook als er brand is ontstaan is rustig blijven erg belangrijk en waarschuw andere medebewoners

  Sluit alle deuren en ramen en bel zo snel als mogelijk is 112

Nederlandse Brandwonden Stichting
www.brandwonden.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen