Dark Mode On / Off

Weg met de caravan en de fietsen veilig meenemen

De beste plek om fietsen mee te nemen is in de caravan

De beste plek om fietsen mee te nemen is in de caravan

Hoe neem je je fiets of je zwaardere elektrische fietsen het veiligst mee als je op stap gaat met de caravan? Erin, eraan of er boven op?

Hoe kun je goed beladen

Zware lading kun je het best zo dicht mogelijk bij de as plaatsen en zo laag mogelijk. Door anders te laden, kun je te hoge kogeldruk aanpassen. Pak lichtere gasflessen mee en neem het reservewiel in de auto mee, zo maak je je disselkast ook een stuk lichter. Leeg je watertank.
Voor een goede balans en wegligging is het ideaal om fietsen in de caravan te plaatsen en dan het liefst vastzetten boven de as. Maar dat is wel wat onhandig als je onderweg naar binnen wil.
Er zijn inmiddels ook speciale dragers te koop voor je elektrische fietsen. Deze kun je op de dissel plaatsen. Om in de disselkast te komen, zijn ze naar voren weg te klappen. Let wel op een te hoge kogeldruk. Als je de kogeldruk compenseert met gewicht achterin, ga je sneller slingeren en is de wegligging veel minder stabiel. Zorg dat zware spullen verder zoveel mogelijk op de as geplaatst worden. Je fiets op de dissel is beter dan achterop.

Dan zijn er nog diverse soorten achterdragers. Deze moeten door een dealer op de achterwand gemonteerd worden, omdat er rekening met de constructie gehouden moet worden en hoe sterk de achterwand is. Met dit gewicht op de achterkant slinger je ook weer sneller.
Het beste vervoer je één fiets achterop en één fiets voorop en zorg je voor zoveel mogelijk gewicht op de as. Zorg dat de fiets zo licht mogelijk is en haal alle losse onderdelen als accu’s, fietstassen, gereedschap, bidons en zadels eraf.

ANWB adviseert

Check het instructieboekje van je auto voor het maximale gewicht en laad niet meer dan 75% van de auto met lading. Bevestig een antislingersysteem of stabilisatorkoppeling.

Pech onderweg

Op Wegenwacht Nederland Service en Europa Service kun je altijd aan als je pech krijgt. Met de Europa Service wordt je caravan zelfs naar Nederland gebracht als het onderweg niet op te lossen is. Wel zo prettig.

Bron: ANWB

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.