Dark Mode On / Off

Weinig prijsverschil winter- en zomerbanden

Prijzen van winter- en zomerbanden nagenoeg gelijk

De kosten van winterbanden zijn tegenwoordig vrijwel gelijk aan die van zomerbanden. Daarbij komt nog dat wie rijdt op winterbanden hiermee de levensduur van zomerbanden verlengt. Wanneer de zomerperiode aanbreekt kun je de winterbanden laten opslaan. De kosten hiervoor bedragen rond de 50 euro per jaar, als alle te wisselen banden al op een eigen velg zitten. Je bent iets meer dan 100 euro per jaar kwijt voor opslag en bandenwissel wanneer je maar over één set velgen beschikt.

Ook de winterband slijt

Winterbanden zijn ook aan slijtage onderhevig en dit is van invloed op de veiligheid. De profieldiepte moet minimaal 1.6 mm zijn maar in enkele landen is het noodzakelijk om minimaal 4 mm profieldiepte aan te houden. De winterband wordt anders als zomerband beoordeeld. Winterbanden die minder dan 4 mm profieldiepte hebben verliezen daarmee ook hun veiligheid en prestaties.  Ben je van plan om ook winterbanden aan te schaffen let er dan op dat nieuwe banden een profieldiepte van 9 mm behoren te hebben. Ook de productiedatum, die staat vermeld op de wang van de band is belangrijk. Na ongeveer vijf jaar gaat het rubber uitdrogen en hebben de banden geen grip meer op de weg.

Hoe herken je een goede winterband?

Op winterbanden staan enkele symbolen. Wanneer er op de wang van de band een M+S (modder en sneeuw) staat vermeld dan voldoet deze aan de voorschriften van een winterband. Toch doe je er goed aan om een band te kiezen waar ook het sneeuwvloksymbool staat afgebeeld. Volgens de fabrikant voldoet de band dan aan de gestelde eisen v.w.b. de grip op de weg.

Zomer- en winterbanden in één

Banden wisselen is niet meer nodig als je kiest voor all season-banden. De naam zegt het al, banden die geschikt zijn voor de zomer en de wintermaanden. Ook hier geldt dat het M+S symbool op de band behoort te staan. Wanneer eveneens het sneeuwvloksymbool ook staat vermeld worden de prestaties flink verbeterd. Overigens bestaat er een behoorlijk verschil in prestaties per bandenmerk.

Bron: De Telegraaf

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen