Dark Mode On / Off

Winter in Portugal,een stevige wandeling door de stille natuur.

Overwinteren Portugal

Overwinteren Portugal | De winterse dagen zijn ideaal voor een stevige wandeling door de stille natuur.

Hoewel we momenteel nog heerlijke temperaturen hebben, denken we vast na over het komende winterseizoen. Wat veel mensen niet weten is dat ook in de winter het heel goed toeven is hier. De temperaturen zijn overdag beslist aangenaam te noemen, en vele dagen lunchen wij lekker buiten in de zon.

Vorig jaar op tweede kerstdag zaten wij zelfs in ons T-shirt buiten te eten! Een tweede kerstdag kent men overigens niet in Portugal. Kerst wordt gevierd op kerstavond. Dan krijgen de kinderen cadeautjes van Pai Natal (de kerstman) die al maanden van te voren zijn ingekocht. Familie komt bij elkaar en er wordt een bolo rei (koningstaart)gegeten. Dat is een ronde soort  tulbandcake met gedroogde vruchten. Eerste kerstdag wordt dan bij de schoonfamilie doorgebracht en daarna is het wel weer welletjes. Veel Portugezen houden wel vakantie zo aan het einde van het jaar, en ook de scholen hebben vrij.

Oud en Nieuw wordt traditiegetrouw bij familie doorgebracht of in het café in het dorp. Veel vuurwerk is er niet; een enkele klap en donder, geen siervuurwerk. Naar verluidt wordt dit op centrale plaatsen in het land gecontroleerd afgestoken en is er geen siervuurwerk te koop. Wij hebben vorig jaar zelfs geen sterretjes kunnen vinden in de winkel!

De winterse dagen zijn ideaal voor een stevige wandeling door de stille natuur. Prachtig gefilterd licht  om mooie foto’s te maken. Aan het einde van de middag als het afkoelt kunnen we een lekker vuurtje stoken en daarin kastanjes poffen en warme wijn drinken. In de vakantiehuisjes kan gezellig de open haard of de houtkachel aan.

Vanaf januari tot mei kan er geskied worden in de Serra da Estrela. Dit skigebied ligt op bijna 1,5 uur rijden van onze quinta en is met name door de week erg rustig. Het is een klein gebied, prima geschikt voor beginners en voor een dagje sneeuwpret.

En mocht het dan eens een dag regenen, dan is er een goed gevulde boekenkast met boeken, tijdschriften en spelletjes in de vakantiehuisjes. Of denk eens aan een museumbezoek, dagje stad in Coimbra of Viseu. In Viseu is recentelijk een enorm winkelcentrum geopend met bovenin een ijsbaan. Dus je ziet: zelfs schaatsen kan hier in Portugal!

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen