Dark Mode On / Off

Zonne-allergie

Bij de één reageert de huid anders op zonlicht dan bij de ander

Er zijn veel ziekten waarbij overgevoeligheid door zonlicht een rol speelt. Eén van die ziekten is zonne-allergie (polyforme lichteruptie). Heb je een lichte huid, dan is de kans op zonne-allergie groter dan bij iemand met een donkere huid.

De klachten beginnen meestal aan het begin van het zonseizoen in de vorm van kleine, jeukende blaasjes, rode plekken of zwellingen. Soms treden deze klachten pas op na al dagen in de zon te hebben gezeten. De klachten verdwijnen normaal gesproken weer als je een dikke week niet in de zon hebt gezeten.

Als de klachten erg hevig zijn, dan doe je er goed aan om je huid langzaam aan de zon te laten wennen in het voorjaar. Gebruik daarnaast ook een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor.

Zijn ondanks deze maatregelen de klachten nog ernstig, dan is een bezoek aan de huidarts goed. Deze kan een lichttherapie voorschrijven of (meestal antimalaria-)medicijnen voorschrijven.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.