Dark Mode On / Off

Zout

misverstanden over zout

Over zout doen veel misverstanden de ronde

Misverstanden over zout

Dat je van zout een te hoge bloeddruk krijgt.
Niet iedereen krijgt van zout een te hoge bloeddruk, dit is genetisch bepaald. Heb je last van hoge bloeddruk volg dan (onder begeleiding van een arts) een maand lang een natriumarm dieet. Daalt de bloeddruk niet dan heeft de hoge bloeddruk niets met zout te maken.

Dat in alles zout zit.
Zout zit alleen in voorbehandelde voedingsmiddelen. Als je zoveel mogelijk verse producten gebruikt beperk je het zoutgebruik enorm.

Dat zeezout gezonder is dan tafelzout.
Zeezout is inderdaad iets gezonder dan tafelzout, het bevat van nature al jodium. Dit wordt tegenwoordig ook aan tafelzout toegevoegd. Jodium hebben we nodig voor een goede werking van de schildklier.

Dat je van zout uitdroogt.
Zout houdt het vocht in de huid juist vast. Bij ernstige diarree, bestaat de kans op uitdroging door een tekort aan natrium. Je moet dan juist extra gaan drinken in combinatie met meer zout. Om de hoeveelheid natrium weer op peil te brengen.

We krijgen gemiddeld per dag 9 gram zout binnen en we hebben slechts 1 gram per dag nodig. Wil je je zoutgebruik beperken neem dan smaakmakers in plaats van zout zoals groene kruiden of specerijen.

Aanbevolen artikelen