Dark Mode On / Off

Zuid-Afrika in de ban van wonderkruid

Buchuplantje tegen een kater

Buchukruid | Hèt middel tegen een kater, het voorkomen van blaasontsteking en een belangrijk bestandmiddel van frisdrank

Hèt middel tegen een kater, het voorkomen van blaasontsteking en een belangrijk bestandmiddel van frisdrank, het buchukruid.

Een zak vol buchubladeren levert al gauw zo’n 130 dollar op. Geen wonder dat Zuid-Afrikaanse stropers het kruid hebben ontdekt.

Het kleine plantje buchu groeit wild op de berghellingen in Zuid-Afrika. Veel boeren zijn door de groeiende vraag naar de bladeren van deze struik eigen plantages begonnen. Voor hen zijn de stropers een plaag. De steile hellingen zijn geen belemmering voor de rovers. Een stroper hoeft maar langs de hekken te glippen en hij kan zijn zakken vullen.

Kattenpislucht

De olie die uit buchu wordt geperst, versterkt de fruitsmaak in frisdranken en de parfumindustrie gebruikt het voor parfums. De meningen over de geur van het kruid verschillen van een kattenpislucht tot pepermuntaroma.

In de zeventiende eeuw werd door de Khoikhoi uit Zuid-Afrika de medicinale kennis van buchu overgebracht op de Nederlandse kolonisten. In eerste instantie werd het plantje bekend als geneesmiddel tegen blaasontsteking, nierstenen en hoge bloeddruk. Tegenwoordig wordt het kruid verwerkt in allerlei soorten crèmes en als anti-katermiddel.

Hype

Jaarlijks exporteert Zuid-Afrika ongeveer 600 ton aan buchu. Dit zal naar verwachting de komende vijf jaar nog met 25 procent stijgt.

Bron: oneworld.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen